Свијет

Трамп у Охају: Кина и Русија мјешају се у унутрашње ствари Сједињених Држава

ОБЕЋАО ДА ЋЕ НОВАЦ ОД ПОВЕЋАНИХ ЦАРИНА УСМЈЕРИТИ У ГАШЕЊЕ ДРЖАВНОГ ДУГА ОД 21 ТРИЛИОН ДОЛАРА

КИНА и Русија, а можда и Северна Кореја, мјешају се у унутрашње ствари Сједињених Држава, а то мора престати – рекао је Доналд Трамп у наступу пред својим присталицама у држави Охајо.

Амерички лидер је у наставку додао: „Ми морамо спријечити свако мјешање других и нападе на нас. Много их је, а међу њима су Кина и Русија. Мешање у наше ствари посебно је великих размјера сада јер ми враћамо своје богатство убрзавањем раста своје економије и увођењем царина“.

Трамп је на истом скупу у Охају објавио да ће новац од подизања царина бити усмјерен на смањивање државног дуга:

„Захваљујући том новцу, почећемо да гасимо наш државни дуг који се попео на 21 трилион долара, а то се догодило умногоме захваљујући администрацији Барака Обаме. Истовремено ћемо својим грађанима смањивати порезе. Имаћемо и много повољније трговинске аранжмане од досадашњих“.

Трамп је својима рекао и да све земље у свијету настоје да откину од америчког богатства „парче“ за себе, а да он компанија које долазе у САД говори: платите царине, а ако желите да их избјегнете – отварајте фабрике код нас“.

По подацима ММФ, државни дуг Сједињених Држава порашће са 108 одсто БДП  на 117 одсто БДП у 2023-ој.

Обама је током свих 8 година своје владавине државни дуг повећавао за преко трилион долара годиње (укупно за девет трилиона).

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар