Свијет

Трамп затражио обустављање истраге о „руском мијешању“ у изборе на којима је побједио Клинтонову

НАЛОЖИО ДА СЕ РАЗМОТРИ МОГУЋНОСТ УВОЂЕЊА НА КИНЕСКУ РОБУ И УСЛУГЕ 25 ОДСТО ЦАРИНЕ
  • Обустављање истраге затражио од државног тужиоца Џефа Сешонса (који је и министар правде), уз образложење: „Створила се ужасна ситуација и зато Сешонс треба да одмах заустави тај фалсификаторски лов на вјештине. Боб Милер (специјални тужилац који води истрагу) у апсолутном је конфликту интереса, а његових 14 злих демократа (Милерови помоћници и сарадници), који раде прљави посао, постали су срамота за Сједињене Државе“

ДОНАЛД Трамп је затражио од министра правде Џефа Сешонса, који је истовремено и државни тужилац, да обустави истрагу поводом наводног „руског мјешања“ у предсједничке изборе 2016-те на којима је он побједио Хилари Клинтон.

И ово је, по обичају, објавио преко Twitter-а. уз образложење:

„Створила се ужасна ситуација и зато државни тужилац Џеф Сешонс треба да одмах заустави тај фалсификаторски лов на вјештице. Прије него што настави да прља нашу земљу. Боб Милер (специјални тужилац који води истрагу) у апсолутном је конфликту интереса, а његових 14 злих демократа (Милерови помоћници и сарадници), који раде прљави посао, постали су срамота за Сједињене Државе“.

Претходно је  New York Times објавио да је Трамп – у разговору у четири ока – замолио Сешонса да повуче своју одлуку од прије 14 мјесеци о улози Русије у америчким изборима.

Амерички лидер  се истовремено одлучио за још један – потенцијално много далекосежнији потез.

Наложио је опуномоћенику САД за трговинске преговоре Роберту Лајтхајзеру да размотри могућност увођења царине на кинески увоз у САД од 25 умјесто раније планираних 10 одсто.

Са намјером да се од кинеских извозника за буџет САД узме годишње по 200 милијарди долара.

Ово је учинио јавним сам Лајтхајзер. Прецизирао је да ће се царине од 25 одсто наплаћивати за робу и услуге са раније објављеног списка. Притом је нагласио:

„Јасно смо сугерисали Пекингу шта Кина треба да измјени. На жалост, умјесто да промјени своје погубно држање, Кина је нелегално увела контрамјере усмјерене против америчких фармера и компанија“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар