Свијет

Турски Јужни ток ући ће у Србију код Зајечара, може се очекивати америчко `бомбардовање`

ГАЗПРОМ ДОСКОЧИО БРИСЕЛСКИМ СМИЦАЛИЦАМА: ГАСОВОДЕ ЋЕ ГРАДИТИ ТРАНЗИТНЕ ДРЖАВЕ
  • Московски дневни лист „Комерсант“ оцијенио: „У суштини, то је траса Јужног тока, који је ЕУ блокирала 2014. године под притиском САД. Сада је проблематично наћи му мане, јер прилаз Гаспрома потпуно одговара законодавству ЕУ. Али, то тешко да ће га заштитити од политичких напада“
  • За испоруку тих количина из Турске кроз Бугарску биће коришћен дио постојеће инфраструктуре која омогућава транспорт гаса у оба смјера. Поред компресорске станице „Провадија“ на сјевероистоку земље биће изграђена станица „Нова Провадија“, и од ње ће бити изграђен нови гасовод дужине 474 километара који ће подржавати још једна компресорска станица  -„Расово“, на граници са Србијом

КОНЦЕРН Гаспром одредио је руту гасовода Турски ток, који ће проћи кроз Бугарску, Србију, Мађарску и Словачку, и већ учествује у поступку резервисања будућих количина гаса у тим државама, објавио је московски дневни лист Комерсант.

Гаспром планира да 2020. започне са испорукама кроз Турски ток за Бугарску и Србију, за Мађарску 2021. године, а за Словачку у другој половини 2022. То ће омогућити да се већ од 2022.  избјегне испорука руског гаса кроз Украјину.

„Комерсант“ је оцијенио: „У суштини, то је траса Јужног тока, који је ЕУ блокирала 2014. године под притиском САД. Сада је проблематично наћи му мане, јер прилаз Гаспрома потпуно одговара законодавству ЕУ. Али, то тешко да ће га заштитити од политичких напада“.

Комерсант пише да објављена документација гасних оператера у Бугарској, Србији, Мађарској и Словачкој показује да је Гаспром изабрао ту трасу за испоруку гаса у Европу.

Дневник наводи да процедуру резервисања капацитета путем аукције утврђује законодавство ЕУ и да је неопходна за изградњу гасовода. Оператор предлаже учесницима тржишта да купе будуће количине гаса, а по завршетку аукције обавезан је да изгради гасовод до утврђеног рока, а купци послије да плаћају по тарифи.

Лист пише да Булгарнтрансгаз у децембру намјерава да одржи аукцију (Open Season ) за будуће капацитете гасовода на улазу у бугарски систем из Турске и на излазу у Србију.

Капацитет на улазу, који се предлаже за резервисање од 1. јануара 2020. године на 20 година је 15,8 милијарди кубних метара годишње, а на излазу четири милијарде кубних метара, с тим што од 1. јануара 2021. године треба да се повећа на 11 милијарди кубних метара.

За испоруку тих количина из Турске кроз Бугарску биће коришћен дио постојеће инфраструктуре која омогућава транспорт гаса у оба смјера. Поред компресорске станице „Провадија“ на сјевероистоку земље биће изграђена станица „Нова Провадија“, и од ње ће бити изграђен нови гасовод дужине 474 километара који ће подржавати још једна компресорска станица „Расово“ на граници са Србијом, наводи лист.

Комерсант додаје да ће гасовод пресјећи границу код Зајечара, те да се та траса скоро у потпуности подудара са трасом бугарског дијела нереализованог Јужног тока.

Лист наводи да Гаспром намјерава да укључи оба правца Турског тока у експолоатацију 2020. године, али да ће други правац, намјењен за испоруке Балкану, бити коришћен само дјелимично – за испоруке у Бугарску, Грчку и Србију, те да ће потпуно бити експлоатисан од 2022. године.

„Такав план изградње Турског тока омогућиће Гаспрому да већ од 2022. године обустави транзит гаса кроз Украјину“, закључује лист.

Комерсант преноси оцијену Марије Белове из московске консултантске фирме Вајгон Консалтинг, која сматра да Гаспром не жели да скреће пажњу, али да су могућности за „тишину“ већ исцрпљене и да вјероватно уследити политички притсак САД.

Реанимација Јужног тока постала је могућа захваљујући томе што се прољетос `отрезнила` Бугарска која је схватила да са тим гасоводом много добија.

Бугари фактички неће градити нови гасовод јер ће користити постојећи преко којег `тече` руски гас (који стиже преко Украјине) у Турску.

Напади и притисци ће услиједити, нема сумње. Само, ни ЕУ ини Вашингтон немају више старе адуте у рукама. По новој комбинацији, гасоводе за нову верзију Јужног тока градиће земље преко чије територије ће прећи, а не Газпром. Уложено ће им се враћати за рачун будућег транспорта гаса.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар