Главно Свијет

Турски предсједник Ердоган проглашен за лидера исламског свијета

ПРОГЛАСИО ГА ЈОРДАНСКИ КРАЉЕВСКИ ИСЛАМСКИ ЦЕНТАР ЗА СТРАТЕШКА ИСТРАЖИВАЊА
  • У образложењу написао: „Током Ердоганових мандата Турска је остварила невиђен економски раст, уставне промјене и поново израсла у једну од главних глобалних сила“

ТУРСКИ предсједник Реџеп Тајип Ердоган на врху је листе најутицајнијих муслимана свијета, други је саудијски краљ Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, а на трећем јордански краљ Абдулах Други, јавила је турска новинаска Агенција Анадолија.

Јубиларну десету едициjу годишњака „Листа 500 најутицајнијих муслимана за 2019.” објавио је Краљевски исламски центар за стратешка истраживања са сједиштем у Јордану.

У извјештају се наводи да је Ердоган у августу 2014. постао први директно изабрани предсједник Турске, да је други мандат добио побједом у првом кругу овогодишњих предсједничких избора на којима је излазност била 86 посто.

„Током Ердоганових мандата Турска је остварила невиђен економски раст, уставне промјене и поново израсла у једну од главних глобалних сила”, наводи се у саопштењу.

Истиче се да се Турска под Ердогановим вођством фокусирала на јачање односа и сарадње са земљама на свих седам континената, а посебно са сусједима, укључујући и Грчку.

„У Африци је Турска отворила више од 20 нових амбасада и конзулата. Када је Сомалија патила због глади и суше, Турска јој је послала помоћ, а Ердоган је постао први неафрички лидер који је посјетио ту земљу након двије деценије”, наводи се у извјештају.

У издањима Листе 500 најутицајнијих муслимана свијета за 2016. и 2017. годину Ердоган је заузимао осмо.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар