Свијет

Туск: ЕУ мора бити спремна да дјелује самостално – без Сједињених Држава

„НЕКО БИ МОГАО И ПОМИСЛИТИ – КОМЕ СУ СА ТАКВИМ ПРИЈАТЕЉИМА ПОТРЕБНИ НЕПРИЈАТЕЉИ“
  • „ЕУ је захвална предсједнику Трампу што јој је помогао да се ослободи свих илузија. Он нам је дао прилику да схватимо: ако нам је потребна рука помоћи – то може бити само наша сопствена рука… Морамо бити спремни и за сценарије са самосталним наступом. Располажемо довољним могућностима да са тим задатком изађемо на крај. Само нам треба више политичког јединства и одлучности“

ЕВРОПА мора да буде захвална предсједнику САД Доналду Трампу јер је његова политика помогла Европљанима да се ослободе свих илузија – изјавио је Доналд Туск.

Предсједник Европског савјета одмах је додао да је сада већ јасно да ЕУ треба да буде спремна и за сценарије када ће морати да дјелује самостално:

„Гледајући на посљедње одлуке председника Трампа, неко би чак могао и помислити: коме су са таквим пријатељима још потребни непријатељи. Али, искрено говорећи, Европа заиста треба да буде захвална предсједнику Трампу. Захваљујући њему више немамо илузија. Он нам је дао прилику да схватимо: ако нам је потребна рука помоћи – то може бити само наша сопствена рука“.

Туска је овако наступио уоче неформалног сусрета лидера Европске уније.

Глумећи да су европске „француске собарице“ тобоже тек сада, под Трампом, схватиле са киме имају посла у Вашингтону (као да Американцима нису деценијам помагале у свим насиљима и прљавштинама широм планете) – Туск се, за сваки случај, одлучио и за реверанс према САД:

„Европа мора учинити све што је у њеној моћи да – упркос тренутним расположењима – заштити трансатлантске везе. А истовремено мора бити спремна и за сценарије са самосталним наступом. Располажемо довољним могућностима да са тим задатком изађемо на крај. Само нам треба више политичког јединства и одлучности“.

Сједињене Државе су крајем марта увеле царине на увоз челика (25 одсто) и алуминијума (10 одсто) које за компаније из ЕУ неће важити само до јуна (преговори још нису дали резултат).

Све је додатно заоштрило америчко иступање (8. маја) из атомског дила са Ираном.

Трамп је обновио све санкције против Ирана и запретио санкцијама и компанијама из трећих земаља које буду пословале са Техераном, а Њемачка и Француска су већ објавиле да остају привржене том споразуму.

У Берлину, Паризу и Бриселу увелико се ради на мјерама које треба да заштите интересе ЕУ у односима са Ираном.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар