Главно Свијет

Тврди брегзитовци напустили владу Терезе Меј – нејасно ко ће се смијати посљедњи

ОСТАВКЕ ПОДНИЈЕЛО ПЕТ ЧЛАНОВА КАБИНЕТА – МЕЂУ ЊИМА И МИНИСТАР ЗА БРЕГЗИТ ДОМИНИК РАБ
  • Британска влада јуче послије пет сати жустре дебате усвојила приједлог споразума који предвиђа останак Велике Британије у царинској унији с ЕУ до постизања трајног трговинског споразума двије стране

ПЕТ чланова британске владе поднело је оставке на своје функције због неслагања с нацртом споразума о Брегзиту, чиме су довели у тежак положај премијерку Терезу Меј која ће данас од парламента затражити подршку за договор о разлазу с ЕУ.

Оставке су поднијели министар за Брегзит Доминик Раб, министарка за рад и пензије Естер Меквеј, државни секретар у Министарству за Сјеверну Ирску Шајлеш Вара, као и секретарка министарства за Брегзит Суела Браверман и секретара министарства просвете Ен-Мери Тревељан, наводи Асошиејтед прес.

Сви су снажне присталице Брегзита и сматрају да нацрт споразума о разлазу Велике Британије и ЕУ, који су преговарачи двије стране постигли у уторак, не нуди чврсто одвајање од Уније за какво су се британски грађани изјаснили на референдуму 2016. године.

Раб је рекао да „не може да подржи услове (разлаза) у приједлогу споразума са ЕУ“, јер рјешење за Сјеверну Ирску „представља пријетњу за интегритет Британије“.

Влада Терезе Меј јуче је послије пет сати жустре дебате усвојила приједлог споразума који предвиђа останак Велике Британије у царинској унији с ЕУ до постизања трајног трговинског споразума двије стране.

Меј ће данас извјестити британски парламент о детаљима нацрта споразума и затражити подршку посланика за тај договор с ЕУ.

Многи чланови њене Конзервативне странке противе се таквом споразуму јер сматрају да ће Велика Британија остати превише везана за ЕУ, док су опозиционе партије најавиле да ће гласати против нацрта.

Меј тврди да нацрт споразума који је њена влада усвојила поштује резултат референдума, уз задржавање блиских веза с ЕУ, највећим трговинским партнером Лондона.

Међутим, њена способност да обезбеди подршку већине посланика за споразум под знаком је питања.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар