Одабрано Свијет

У америчком Сенату отворили истрагу са намером да докажу да је за пандемију крива Кина

ОТВОРЕНА У ДСЕНАТСКОМ ОДБОРУ КОЈИМ ПРЕДСЕДАВА РЕПУБЛИКАНАЦ РОН ЏОНСОН

Рон Џонсон

  • Дневни лист The Washington Post објавио је да су званичници америчке амбасаде – две године пре пандемије корона вируса неколико пута посетили истраживачки центар у Вухану, граду у којем је букнула епидемија, и да су два пута упозорили Вашингтон да се у тамошњем Институту за вирусологију обављају `небезбедна истраживања корона вируса код слепих мишева

СПИКЕР Одбора америчког Сената за унутрашњу безбедност и владина питања Рон Џонсон најавио је отварање истраге о „пореклу корона вируса и његовом ширењу“.  Са тежиштем на „улози коју су у томе имале Кина и Светска здравствена организација“.

Џонсон је указао да ће под лупом посебно бити њихова „улогу у скривању података о појави вируса.

Додао је да његов одбор жели да открије околности под којима се појавио и ширио вирус и због чега Сједињене Државе нису биле правилно припремљене за епидемију.

„Где је све почело? Да ли је дошло до преноса [инфекције] са животиње на животињу? Или је дошло до `цурења` вируса из лабораторија у Кини, где је, на пример, развој лекова за друге [врсте] коронавируса могао да буде усклађен са најбољим циљевима? Морамо такође да истражимо која је улога СЗО била у скривању информација о појави вируса “, рекао је Џонсон.

Према једном од учесника у покренутој сенатској истрази, Рику Скоту, „САД не могу веровати комунистичкој Кини, а ни СЗО јер су лагале“.

Дневни лист The Washington Post објавио је да су званичници америчке амбасаде – две године пре пандемије корона вируса неколико пута посетили истраживачки центар у Вухану, граду у којем је букнула епидемија, и да су два пута упозорили Вашингтон да се у тамошњем Институту за вирусологију обављају `небезбедна истраживања корона вируса код слепих мишева“.

Америчке дипломате су наводно упозориле и на неадекватну сигурност у лабораторији, која је радила таква истраживања.

Исти лист пише и да су тада у Вашингтону постојале сумње да би лабораторија у Вухану (тамошњег Института за вирусологију) могла бити извор заразе, али да доказа није било.

Тај институт је 2015. године постао прва лабораторија у Кини са највишим нивоом међународне безбедности у области биолошких истраживања.

Последња од посета америчких дипломата била је 27. марта 2018. године.

Америчку делегацију предводили су генерални конзул у Вухану Џејмисон Фуш и саветник амбасаде САД  у Пекингу за животну средину, науку и технологију Рик Свеицер.

Они су у извештају од 19. јануара 2018. године, написали: „Током контаката са научницима из лабораторије приметили смо да у новој лабораторији постоји озбиљан мањак правилно обучених техничких стручњака и истраживача од којих се захтева да сигурно управљају лабораторијом са високим нивоом заштите“.

The Washington Post наводи и да је шеф кинеског истраживачког пројекта за коронавирус, Ши Женг Ли, у новембру 2017. објавио студију о шишмишима потковицама ухваћеним у једној пећини, а да су ти шишмиши највероватније припадали истој популацији која је генерисала САРС корона вирус 2003. године.

Вашингтонски лист посебно указује да не постоје докази о вештачком пореклу новог корона вируса.

Истрага у Сенату САД, у којем републиканци имају већину, вероватно је знак да Бела кућа тражи како да реши проблем Трамповог поновног избора и да деловање преноси на спољну политику и пропагандно оптуживање Кине и СЗО јер администрација тешко излази на крај са епидемијом.

Ударање на Кину омогућава пребацивање одговорности за неуспехе на спољне факторе.

Сенатски одбор ће, по свему судећи, покушати да Кини припише скривање епидемије, али то неће бити лако.

Информације о корона вирусу у Кини кренуле су почетком јануара. Потом: и да је вирус већ стигао у Јужну Кореју, па у Јапан и Тајланд. Уврзо се проширио и на Европу, а тек потом у САД.

Одговарајуће америчке службе – обавештајна, епидемиолошка, санитарна – све ово су знале и могле да знају.

Имале су више него довољно времена за припреме.

Републиканци и Бела кућа су свесни да `прогресирајући даљи раст жртава од корона вируса може Трампу донети пораз на председничким изброима који треба да буду одржани 3. новембра.

http://fakti.org/alter-america/u-americkom-senatu-otvorili-istragu-sa-namerom-da-dokazu-da-je-za-pandemiju-kriva-kina

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар