Свијет

У школе Црне Горе се враћају писци који су били на удару србофобије Ђукановићевог режима

У НАСТАВНЕ ПРОГРАМЕ УЛАЗЕ ЊЕГОШ (ШИРЕ), Д. МАКСИМОВИЋ, ШАНТИЋ, СЕЛИМОВИЋ...

Весна Братић

  • Министар просвјете, науке, културе и спорта Весна БРАТИЋ: Студенти факултета за црногорски језик и књижевност не треба да се плаше да ће њихово студирање бити прекинуто    
  • Посланик Дејан ЂУРОВИЋ: Програм наставе је након 2011. године био прилагођен идеолошком пројекту који спроводи Демократска партија социјалиста

МИНИСТАР просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе, Весна Братић, рекла је да ресорно министарство планира да мијења наставни програм, истичући да аутори, који су у вријеме власти ДПС-а уклоњени из уџбеника, спадају у сам врх јужнословенске књижевности.

Одговарајући на питања посланика у Скупштини Црне Горе, Братићева је поручила да студенти факултета за црногорски језик и књижевност не треба да се плаше да ће њихово студирање бити прекинуто.

Посланик Демократског фронта Дејан Ђуровић питао је докле се стигло са измјеном наставног плана за основне и средње образовање којом би се вратили у обавезну литературу Десанка Максимовић, Меша Селимовић, Алекса Шантић, Петар Други Петровић Његош, писци који су били уклоњени.

Он је рекао да је познато да је након 2011. године „програм наставе прилагођен идеолошком пројекту који спроводи Демократска партија социјалиста“.

„Програми за књижевност показују шта је урадила антисрпска кампања у протеклих 15 година“, рекао је Ђуровић.

Одговарајући на питање, Братићева је навела да уклоњени аутори спадају у сам врх јужнословенске књижевности и додала да у Министарству намјеравају да мијењају наставни програм.

„Да, намјеравамо и мијењаћемо наставни програм. Разлози због којих су уклоњени из лектире су више него јасни“, додала је Братићева.

Она је навела да се у основној школи читају дјела Десанке Максимовић у петом и осмом разреду, Алексе Шантића у осмом и деветом разреду.

„Одломак из дјела Меше Селимовића `Дервиш и смрт` чита се у осмом разреду, Петар Други Петровић Његош се чита у седмом и осмом разреду“, истакла је Братићева.

Она је додала да, када је ријеч о средњим школама, Његоша ученици изучавају у другом и у четвртом разреду.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар