Одабрано Свијет

У The New York Times се појавио план како да САД завладају светом преко – дисидената

БАЈДЕН УПОЗОРЕН ДА САД НЕ МОГУ ЧЕКАТИ ДА „РЕФОРМАТОРИ“ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ ОКРЕНУ САД

Алексеј Наваљни

  • Режиму Џоа Бајдена се саветује да готово са земљама које се не могу војно рушити, а нису по вољи САД – закључивање свих уговора и послова – ослобађањем дисидената. А онда да они у својим земљама, наравно, освајају власт и постају вазали Америке
  • Ова доктрина је добра по својој искрености. Али, у чему се она разликује од необјављене спољнополитичке доктрине које се држала власт Доналда Трампа? Власт која је од Кине правила демонизовану комунистичку диктатуру…
  • Није прошло. ЕУ и Кина су 30. децембра, након дугих преговора, потписале споразум о будућим инвестицијама. А управо је објављено да је трговина између ЕУ и Кине у тешкој 2020. години премашила 620 милијарди долара (раст од 4,7%), што је Кину учинило првим трговинским партнером Европске уније!
  • Да ли се оно што је било под Трампом претерано разликује од ослањања на дисиденте“? Генерално гледано: не! Обе доктрине су – доктрине лажи и мржње усмерене на уништавање друштава и држава које нису по вољи САД

Аутор: Дмитриј КОСИРЕВ

АМЕРИЦИ је потребна нова доктрина спољне политике, а неки је већ предлажу.

Не много познати колумниста The New York Times Брет Стевенс предложио је државном секретару Ентони Блинкену да дисиденте у другим земљама учини окосницом целе америчке спољне политике. Нарочито против режима који су сувише моћни да би били срушени војним средствима.

Наивно је чекати – уверен је Стивенс – да „реформатори“ донесу просперитет таквим земљама и тако их направе истинским проамеричким демократијама.

А ако је тако, онда се сви споразуми са свим  Русијама, Кинама, Иранима и другима морају постизати под једним условом – да ослободе своје дисиденте. Да, чак и ако су сами споразуми корисни Америци.

Одмах следи листа дисидената из различитих земаља која почиње, наравно, са Алексејем Наваљним.

За списком следи оно што је код Стивенса  је најбоље:  одговор на питање – шта ће Америци таква доктрина.

Јер, његов одговор је: ако то обезбедимо,  дисиденти ће доћи на власт у својим земљама, свргавајући све режиме који су несимпатични Америци. Тако ће циљ бити постигнут.

Ова доктрина је добра по својој искрености. Али, у чему се она разликује од необјављене спољнополитичке доктрине које се држала власт Доналда Трампа.

Трамп можда и јесу одстранили од Твитера и Фејсбука, али Мајкла Помпеа нису. Он је последњих дана у Стејт департману написао 30 твитова само о Кини!

То је право мало политичко завештање у којем се наглашава да су Кинези злонамерно „пустили вирус у свет“, објашњава да се лоше понашају и Јужном Кинеском мору.

Али, вратимо се покушају тоталне демонизације огромне нације.

Под Трампом су републиканци покушали да створе слику тоталитарне комунистичке државе – угњетавача Кинеза и претње целом свету.

Дакле: зашто то не следити?

Последње дане Помпеа у Стејт департману обележило је ињегово отказивање путовања у Европу, а мрски Кинези набацују да Европљани напросто нису желели да виде Помпеа.

Мајк Помпео

Трампова дипломатија највише је радила на томе да Европу удаљи од Кине: почев од напуштања кинеских 5Г технологија до општег смањења сарадње између ЕУ и Кине.

Није прошло. ЕУ и Кина су 30. децембра, након дугих преговора, потписале споразум о будућим инвестицијама.

А управо је објављено да је трговина између ЕУ и Кине у тешкој 2020. години премашила 620 милијарди долара (раст од 4,7% током године), што је Кину учинило првим трговинским партнером Европске уније!

Кина је 2020-те остварила 2,3 одсто економског раста. У епидемијом девастираном свету. А неко је хтео да уништи Кину …

Ово није тек неуспех Трампове спољне политике, већ – ужасан неуспех.

Што треба испитати да би се научиле лекције за будуће генерације.

Идеја Трампове администрације није била сасвим неразумна америчке индустрије, које су отишле у Кину, морају вратити ако Сједињене Државе желе да преживе.       

Тезу „Кинези су ужас и са њима се не може имати посла“ користила је америчка дипломатија у свим правцима, али је била намењена првенствено западним државама. Са поруком:  никакви послови са диктатуром.

У Сједињеним Државама и другим западним земаљама – због утицаја Трампове владавине – већ формирала или почела да се формира  идеологија модерног конзервативизма (патриотизам и примат националне културе и вредности, лични суверенитет итд.).

Насупрот  безумној левичарској идеји разарања друштава.

Са Трампом или без њега, ова кристализација идеја даје Западу шансу за опстанак и заслужи поштовање других цивилизација.

Да ли се оно што је било под Трампом претерано разликује од ослањања на дисиденте“?

Генерално гледано: не!

Обе доктрине су – доктрине лажи и мржње усмерене на уништавање друштава и држава које нису по вољи САД.

http://fakti.org/media-menju/u-the-new-york-times-se-pojavio-plan-kako-da-sad-zavladaju-svetom-preko-disidenata

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар