Одабрано Свијет

У Турску стигао већ седми Ан-124 „Руслан” са компонентама ракетних система С-400

ПРВОБИТНО БИО ПРЕДВИЂЕН ПРЕВОЗ БРОДОВИМА, АЛИ СУ СЕ МОСКВА И АНКАРА ДОГОВОРИЛЕ ДА СЕ УБРЗАЈУ
  • Немачки експерт Томас Егер – у чланку написаном за Focus Online – оценио да се сукоб Анкаре и Вашингтона поводом С-400 може завршити тиме што ће Турска напустити НАТО. То би, по његовој процени, била „огромна победа Владимира Путина и огроман геостратешки губитак за Алијансу“

МИНИСТАРСТВО одбране Турске саопштило је да су на војни аеродром Муртез код Анкаре стигли шести и седми транспортни авион Ан-124 „Руслан” из Русије са „компонентама за С-400“.

Турско министарство је нагласило да „компоненте“ стижу тачно у складу са темпом договореним између две стране.  

С-400 уништава „летеће објекте“ (авионе, крстареће и балистичке ракете) на удаљеностима до 400 километара и на висинама до 30 км.

Може да гађа и објекте на земљи.

Анкара је купила четири дивизиона С-400. Уговор је `тежак` две и по милијарде долара. Турска је део те суме платила `кешом`, а део кредитом добијеним од Русије.

Пре Турске су С-400 добиле само Белорусија и Кина.

Ускоро ће им се придружити и Индија, а вероватно и Саудијска Арабија.

Немачки експерт Томас Егер – у чланку написаном за Focus Online – оценио је да се сукоб Анкаре и Вашингтона поводом С-400 може завршити тиме што ће Турска напустити НАТО.

То би, по његовој процени, била „огромна победа Владимира Путина и огроман геостратешки губитак за Алијансу“.“.

Егер сматра да ће крајњи исход зависити од тога за кога ће Реџеп Тајип Ердоган везати своју политичку будућност – за САД и НАТО или за Русију и мултиполарни свет који надире, а у коме Анкара тражи своје место.

Егер посебно упозорава: „Чак и ако Турска остане у НАТО – неповерење унутар алијансе само ће расти. Клин је у НАТО  већ забијен. А репутација Русије у свету – даље ће незаустављиво расти захваљујући и аранжману са Турском поводом С-400“.

Он сматра да ће Русија преко Турске добити приступ тајним подацима Запада, што ће постати велика предност за њене тајне службе.

Егер овакво јачање односа Москве и Анкарфе назива „међународном сензацијом“, а у свему што се догађа – најбеспомоћније изгледа Европска унија.

Првобитно је било предвиђено да С-400 у деловима Турској буду достављени бродовима, али су Москва и Анкара – због нарастајућег америчког притиска – одлучиле да испорука буде убрзана, па су се одлучиле за превоз војним транспортним авионима.

http://fakti.org/oruzje/u-tursku-stigao-vec-sedmi-an-124-ruslan-sa-komponentama-raketnih-sistema-s-400

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар