Одабрано Свијет

У Венецуели дошло до покушаја државног удара, али власт засад користи само сузавац

ГУАИДО И САД ПОЗВАЛИ АРМИЈУ ДА СВРГНЕ МАДУРА, АЛИ СЕ ПРОТИВ ВЛАСТИ ОКРЕНУЛА САМО МАЊА ГРУПА
  • Главни амерички отпораш у Венецуели Хуан ГУАИДО: „Позивам све који носе униформу, а и припаднике њихових породица, да одмах изађу на улице. Први мај за нас почиње данас, финале узурпације власти почиње данас. Ово је почетак последње фазе операције Слобода“
  • Министар одбране Венецуеле – Владимир Падрино ЛОПЕС – саопштио да Оружане снаге остају чврсто привржене уставу земље и њеној законитој власти: „У свим нашим јединицама – у свим касарнама и војним базама – ситуација је нормална. Све јединице су под командом својих командира и команданата… У групи која је подржали Гуаида су издајници и кукавице“

ВЕНЕЦУЕЛАНСКИ министар за комуникације и информације Хорхе Родригес изјавио је да је у земљи дошло до покушаја државног преврата у који се укључила и „мања група издајника припадника армије“.

Родригес је навео да је у току „деактивирање те групе“.

Родригес је позвао сународнике да буду приправни да би могли да помогну у осујећивању „покушаја преврата“.

Неколико сати раније је главни амерички отпораш у Венецуели – Хуан Гуаидо – позвао припаднике оружаних снага Венецуеле да изађу на улице и „ставе тачку на узурпацију власти у земљи“.

„Позивам све који носе униформу, а и припаднике њихових породица, да одмах изађу на улице. Први мај за нас почиње данас, финале узурпације власти почиње данас. Ово је почетак последње фазе операције Слобода“ – изјавио је Гуаидо.

Ово је, нема сумње, не просто усаглашено са Американцима, већ – одрађено стриктно по њиховим инструкцијама.

Међутим, министар одбране Венецуеле – Владимир Падрино Лопес – саопштио је да Оружане снаге остају чврсто привржене уставу земље и њеној законитој власти:

„У свим нашим јединицама – у свим касарнама и војним базама – ситуација је нормална. Све јединице су под командом својих командира и команданата“.

Лопес је групу припадника армије који су подржали Гуаида назвао „издајницима и кукавицама“.

Британска новинска агенција Reuters јавила је из Венецуеле да су „снаге безбедности“ лојалне шефу државе Николасу Мадуру „сузавцем атаковале Гуаида и његове присталице – групу људи у војним униформама“.

До тог судара је наводно дошло „у близини авио-базе код Каракаса“.

Гуаидо је, иначе, тврдио да је имао сусрете са официрима који командују најважнијим јединицама оружаних снага Венецуеле.

Помоћник Доналда Трампа за националну безбедност Џон Болтон позвао је венецуеланску армију да подржи „национални парламент“ јер је „дужна да штити демократију и народ Венецуеле“.

Вашингтон је већ више пута апеловао на оружане снаге Венецуеле да свргну Мадура.

Међутим, Гуаидо се досад показао прилично беспомоћним. А ако власт његову „последњу фазу операције Слобода“ гуше само сузавцем – неће ништа променити ни садашњим покушајем државног преврата.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/u-venecueli-doslo-do-pokusaja-drzavnog-prevrata-ali-vlast-zasad-koristi-samo-suzavac

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар