Свијет

Украјина 26. новембра уводи ратно стање у трајању од 60 дана

УКРАЈИНСКИ САВЈЕТ ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЈЕДНОСТ И ОДБРАНУ ВАНРЕДНО ЗАСЈЕДАО ДО ИЗА ПОНОЋИ

Петар Порошенко и Александар Турчинов

  • Петар ПОРОШЕНКО објавио да се не спрема нови рат против Донбаса, да неће бити хитне мобилизације јер ће се Кијев придржавати „договореног у Минску“. Други украјински званичници тврде да неће бити ни затварања државне границе и да ће медији и банке „радити нормално“
  • Добро зналци ситуације – московски аналитичари Анатолиј ВАСЕРМАН и Константин ШЋЕМЕЉИЊИН увјерени да Украјина иде ка свом распаду и губитку државности. Овај други тврди да ће се цијела Новоросија Доњецку за коју годину предати без борбе

УКРАЈИНСКИ Савјет националне безбједности и одбране предложио је да се у цијелој земљи уведе ратно стање у трајању од 60 дана.

Ово је објавио секретар тог тијела Александар Турчинов који је један од главних америчких агената утицаја у Кијеву и један од главних пучиста из 2014-те. Притом је избјегао да изнесе било какве подробности.

Једино је навео да се његово ванредно засједање завршило иза поноћи.

Украјински предсједник Петар Порошенко апеловао је на посланике Врховне раде (парламента) да 26. новембра „обавезно дођу“ на њено ванредно засједање и да гласају за предлог Савјета о увођењу ратног стања.

Поручио им је да проглашавање ратног стања не подразумијева никакве промјене на „линијама раздвајања“ у Донбасу, нити хитну мобилизацију. Чак је нагласио:

„Ово не значи да ће Украјина покренути било какву офанзивну операцију. Ми ћемо се придржавати споразума из Минска“.

Други украјински званичници објаснили су да неће бити затварања државне границе, мада ће бити појачана њена контрола , нити промјене у функционисању медија и банака.

Биће уведена ограничења за грађане Русије.

Драма са „ратним стањем“ повезана је са напетошћу у Азовском мору која је Порошенку потребна због предсједничких избора јер тренутно боље шансе од њега имају бар три будућа противкандидата.

Познати московски аналитичар Анатолиј Васерман, који је поријеклом са Украјине, оцијенио је да се она креће ка неизбјежном распаду и губитку државности. Он прогнозира да ће се то догодити још за његовог живота.

Васерман наглашава да ће се у састав Русије вратити сва Украјина осим Галиције. Он све који живе у осталим областима сматра – Русима.

И писац, научник и аналитичар Константин Шћемељињин тврдо је увјерен да ће кијевски режим – ко му год био на челу – за коју годину бити толико омражен и слаб да ће се цијела Новоросија „без борбе потчинити Доњецку“.

Он даљи  развој догађаја види овако:

„Доњецку Кијев није потребан, али јесте Харкову и Дњепру. Зато ће житељи тих градова и области под заставама Луганске и Доњецке републике заузети Кијев. То ће аутоматски ријешити и судбину Лавова. Тај град ће заузети Кијевљани и становници западних области Украјине“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар