Одабрано Свијет

Украјина са 11 дронова атаковала Москву и околину – осам пресретнуто и оборено

НИКО НИЈЕ ОЗБИЉНИЈЕ ПОВРЕЂЕН, НАЈГОРЕ ПРОШЛИ ЈЕДНА ФАСАДА И БАЛКОН ЈЕДНОГ СТАНА
  • Напад дроновима на Москву и Подмосковље догодио се у раним јутарњим сатима. Већина дронова стигла је са југозапада. Први дрон је око 5.30 у Новој Москви дрон је ударио у вишеспратницу у Алтасовој улици, оштетивши балкон једног стана на 25. спрату
  • Министарство одбране РФ објавило да је оборено осам дронова „авионског типа“: „Три од су скренута са курса и приземљена системима за електронско ометање, а пет оборено ракетно-топовским системом Панцир-С у Подмосковљу“
  • Војни експерт Василиј КАШИН:„Дронови су били дезоријентисани системима радиоелектронског ратовања, па су падали неконтролисано. Да је непријатељ контролисао кретање дронова до краја – вероватно бисмо имали серију великих експлозија. Могуће је да су у Кијеву планирали да погоде неке инфраструктурне објекте, али су оштећени само стамбени“

УКРАЈИНЦИ су ујутро 30. маја дронови су напали Москву и Подмосковље.

Неки су погодили стамбене зграде, а неки завршили у дворишта између њих. Према речима градоначелника Москве Сергеја Собјањина, неколико зграда је претрпело „мања оштећења“.

У Московској области је дејствовао систем ПВО.

У том тренутку у стану су биле две одрасле особе и дете од пет година. Нико није повређен.

Око 6:30 други дрон је ударио право у прозор стана на 16. спрату у улици Профсојузнаја (Југозападни округ Москве).

У стану се налазила 36-годишња Александра Ф. која је задобила површинску рану од разбијеног стакла.

Сат касније, трећи дрон је улетео у прозор једне зграде на Лењинском проспекту на 14. спрату. Носио је три експлозивне направе које нису експлодирале.

На сличан начин и са сличним ефектима су украјински дронови атаковали подмосковских Одинцова, Немчиновке и Барвихе.

Губернатор Подмосковља Андреј Воробјев рекао је да је систем ПВО оборио неколико дронова на прилазима Москви.

Министарство одбране РФ је објавило да је оборено осам дронова „авионског типа“:

„Три од су скренута са курса и приземљена системима за електронско ометање, а пет оборено ракетно-топовским системом Панцир-С у Подмосковљу“.

Војни експерт Василиј Кашин је поводом свега указао:

„Дронови су били дезоријентисани системима радиоелектронског ратовања, па су падали неконтролисано. Да је непријатељ контролисао кретање дронова до краја – вероватно бисмо имали серију великих експлозија. Могуће је да су у Кијеву планирали да погоде неке инфраструктурне објекте, али су оштећени само стамбени“.

„После овога што се догодило, додао је Кашин, Русија треба да изучи техничке слабости својих система ПВО и електронског ратовања како бисмо спречили могуће нападе у будућности. Истовремено, најбољи излаз би био успостављање контроле над граничним подручјима одакле опасност долази“, закључио је Кашин.

Имао је у виду три украјинске области – Черниговску, Сумску и Харковску и сликовито објаснио: „Комарци ће нам долазити са те стране све док не исушимо мочваре“.

Кирил Буданов, начелник Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине, запретио је јуче Русији:

„Наш одговор ће бити брз. Ускоро ће сви видети све“.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко јавно је позвао главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног да Москви приреди „ноћне море“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар