Одабрано Свијет

Украјинци ракетом ударили по плажи Севастопоља – убили троје деце и двоје одраслих, а 119 ранили

ЧЕТИРИ ОД ПЕТ АМЕРИЧКИХ РАКЕТА ATACMS ОБОРИЛИ РУСКИ СИСТЕМИ ПВО
  • Министарство одбране Русије саопштило да одговорност за овај ракетни напад сносе Вашингтон, који је испоручио ракете Украјини, и кијевске власти, са чије територије је дошао напад. Још упозорило: „Такве акције неће остати без одговора Русије“
  • Московски медији преносе да је напад на Севастопољ координиран преко америчког стратешког беспилотног извиђачког дрона Global Hawk RQ-4
  • Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, изјавио да је Владимир Путин поводом напада на Севастопољ у „сталном контакту са војним врхом земље“

Извор: Факти

УКРАЈИНСКИ режим је – уз пуну асистенцију Американаца – са пет ракета ATACMS ударио на базу руске Црноморске флоте у Севастопољу.

Четири је руска ПВО успешно пресрела, али је пета, иако оштећена, ударила по градској плажи Учкујевка.

Њена касетна бојева глава убила је троје деце и двоје одраслих, а 119 ранила.

Министарство одбране Русије саопштило је да одговорност за овај ракетни напад сносе Вашингтон, који је испоручио ракете Украјини, и кијевске власти, са чије територије је дошао напад.

„Такве акције неће остати без одговора Русије“, навело је.

Московски медији преносе да је напад на Севастопољ координиран преко америчког стратешког беспилотног извиђачког дрона Global Hawk RQ-4.

Појава тих дронова над неутралним водама Црног мора јужно од Крима досад је увек била сигуран знак да украјинске оружане снаге спремају напад на полуострво.

Global Hawk RQ-4B је у 9:00 кренуо ка Криму. Пре тога је направио чудан маневар у југозападном делу Црног мора.

Сам напад се догодио неколико минута пре 12 часова.

Дан раније је у Кијев стигао амерички државни подсекретар за политичка питања Џон Бас.

Долазак америчких високих званичника у Кијев увек досад су пратили масовни ракетни удари по руској територији.

Претходних дана Криму су се приближавали иамерички извиђачки авион Boeing Poseidon 8 E и летећи радар НАТО Boeing Sentry E3F.

Руска јавност врши притисак на власт да се према дроновима и авионима који обезбеђују координате за украјинске ударе односи „на потпуно исти начин као јеменски Хути“ који су већ оборили десетак стратешких дронова САД и њихових савезника.

Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, изјавио је да је Владимир Путин поводом напада на Севастопољ у „сталном контакту са војним врхом земље“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар