Одабрано Свијет

Украјинци разорили врх бране велике Каховске хидроцентрале – прелазе ли у дефанзиву?

САМА БРАНА ОДОЉЕВА – НИВО ВОДЕ ИСПОД ЊЕ ПОДИГАО СЕ ЗАСАД САМО ДВА И ПО МЕТРА
  • Владимир ЛЕОНТЈЕВ, начелник округа Новокаховка: „Горњи део Каховске хидроелектране је уништен услед украјинског ракетирања, али сама брана, на сву срећу, није уништена. Било је неколико погодака у горњи дио хидроелектране у два сата ујутру, гдје се налазе греде за блокирање и пропуштање воде, као и сигурносни вентили. То је разорено, али брана одољева“
  • Министар одбране Сергеја ШОЈГУ: „Ноћас је кијевски режим починио још један терористички злочин, дигнут је у ваздух дио конструкције хидроелектране Каховскаја. Пошто није постигао успјех у офанзиви, Кијев намерава да пребаци јединице са херсонског правца у зону офанзивних операција. Непријатељ је почео да гради одбрамбене положаје на десној обали Дњепра, што указује на његову намјеру да овдје пређе у дефанзиву“
  • Командант Здружених снага Украјине генерал-потпуковник Сергеј НАЕВ: „Експлозија Каховске хидроелектране неће омести нашу контраофанзиву“

КИЈЕВСКИ режим је безмало од самог почетка руске специјалне војне операције у Украјини покушавао да разори брану на Дњепру код Нове Каховке. И, коначно је донекле успио.

Владимир Леонтјев, начелник администрације градског округа Новокаховка, изјавио је: „Горњи део Каховске хидроелектране је уништен услед украјинског ракетирања, али сама брана, на сву срећу, није уништена. Било је неколико погодака у горњи дио хидроелектране у два сата ујутру, гдје се налазе греде за блокирање и пропуштање воде, као и сигурносни вентили. То је разорено, али брана одољева“.

Леонтјев је навео да је сада низводно ниво воде за 2,5 метра.

Предсједник владе Херсонске области Андреј Алексејенко изјавио је да је 14 насеља са 22 хиљаде становника сада „у зони могућих поплава“.

У Кремљу је провала воде на брани Каховске хидроелектране названа „посљедицом диверзије Кијева“.

Има индиција да су Украјинци минуле ноћи ХЕ гађали и ракетама „Ољха“.

Нешто касније је министар одбране РФ Сергеј Шојгу извјавио:

„Ноћас је кијевски режим починио још један терористички злочин, дигнут је у ваздух део конструкције хидроелектране Каховскаја. Пошто није постигао успејх у офанзиви, Кијев намјерава да пребаци јединице са херсонског правца у зону офанзивних операција. Непријатељ је почео да гради одбрамбене положаје на десној обали Дњепра, што указује на његову намјеру да овдје пређе у дефанзиву“.

На територијама под руском контролом нема панике, али је почела у Дњепропетровску и Кривом Рогу, великим градовима чије снабдјевање водом такође увелико зависи од новокаховске акумулације, вјештачког језера које многи називају и Каховским морем.

Посебно је угрожен Криви Рог који 70 одсто воде добија из „Каховског мора“.

Командант Здружених снага Украјине генерал-потпуковник Сергеј Наев изјавио је:

„Експлозија Каховске хидроелектране неће омести нашу контраофанзиву“.

Каховска ХЕ затвара Дњепарску каскаду и деценијама је била дио јединственог енергетског система Украјине.

То је шеста и најнижа хидроцентрала на Дњепру, а воде каховске акумулације снабдјевају водом сушне регионе Херсонске области и полуострва Крим.

Сама ХЕ је 100 км сјеверно од Црног мора и 60 км од Херсона. Удаљена је 5 км од града Новаја Каховка.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар