Одабрано Свијет

Вашингтон ставио до знања да због обарања MQ-9 не жели директан сукоб са Русијом

ПАТРУШЕВ: ИНЦИДЕНТ ИСПРЕД КРИМА ЈЕ ДОКАЗ ДА СУ САД УМЈЕШАНЕ У СУКОБ У УКРАЈИНИ
  • Координатор за стратешке комуникације Бијеле куће Џон КИРБИ: „Оно што најмање желимо је ескалација сукоба у Украјини до те мјере да постане нешто између Сједињених Држава и Русије“
  • У Вашингтону признају да САД тешко могу са морског дна подићи остатке дрона. И зато што у Црном мору тренутно немају ни један војни брод и неће га имати још данима
  • Американци су у проблему и зато што је њихов дрон зашао у зону на коју је Русија – обавијестивши о томе унапред и Вашингтон – проширила ваздушни простор који сматра потенцијалним саставним дијелом украјинског војишта. А Министарство одбране РФ, поврх свега, подозријева да је оборени дрон наводио пројектиле украјинске војске на циљеве, односно – на позиције и ватрене тачке руских снага

СИТУАЦИЈА са америчким дроном MQ-9 који је пао у Црно море испред Крима потврдила је да су САД директно умјешане у сукоб у Украјини – изјавио је секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев.

Координатор за стратешке комуникације Бијеле куће Џон Кирби истим поводом је рекао:

„Оно што најмање желимо је ескалација сукоба у Украјини до те мере да постане нешто између Сједињених Држава и Русије“.

Он је истовремено признао да САД тешко могу са морског дна подићи остатке дрона. И зато што су Црном мору тренутно немају ни један војни брод и неће га имати још данима.

Резервни потпуковник америчке војске Александар Виндман забринут је да би Русија могла да покупи остатке тог дрона и да се тако домогне америчких технологија, објавио је Newsweek.

И додао: „Забринут сам јер Русија има најбоље шансе да се домогне онога што је од тог MQ-9 остало и тако дође у посјед наших војних технологија“.

И са руске и са америчке стране појавили су се незванични снимци „сусрета“ послије којег је амерички дрон – а један такав је убио иранског генерала Касема Сулејманија на излазу из међународног аеродрома Багдада – завршио у мору.

Појавила се и верзија да руски Су-27 није закачио амерички дрон већ да је пролетјевши поред њега (изнад, испод или са стране) испустио одређену количину керозина који је добар дио дрона „оковао ледом“ и довео да његовог стропоштавања у Црно море.

Американци су у проблему и зато што је њихов дрон зашао у зону на коју је Русија – обавијестивши о томе унапред и Вашингтон – проширила ваздушни простор који сматра потенцијалним саставним деијлом украјинског војишта.

Министарство одбране РФ, поврх свега, подозрева да је оборени дрон наводио пројектиле украјинске војске на циљеве, односно – на позиције и ватрене тачке руских снага.

MQ-9 има распон крила од 20 метара. У ваздуху може да непрекидно остане до 24 сата и да се подигне до 6-7 километара у висину.

Највећа брзина му је 600 климетара на сат.

Цијена му је 32 милиона долара.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар