Одабрано Свијет

Велике америчке и јапанске компаније пред Рубиконом – пресељавањем фабрика из Кине

МНОГЕ ОД ОНИХ КОЈЕ СУ ЗА „СЕЛИДБУ“ ЖЕЛЕ ДА ИЗ ПРЕБАЦЕ У ВИЈЕТНАМ И ТАЈЛАНД
  • Епидемија вируса корона показала Американцима да им 97 одсто антибиотика стиже из Кине. Генерално: да 80 одсто фармацеутских компоненти за производњу лекова долази такође из Кине
  • Има индиција да се Apple, Google и Microsoft   већ неколико месеци у тишини пресељајвају из Кине у Вијетнам и Тајланд
  • Јапанска влада пристала да помогне својим компанијама да се преселе из Кине. Кабинет Шинзо Абеа најавио је издвајање 240 милијарди јена (2,2 милијарде долара) за њихово обештећивање и транспоортне трошкове. Лавовски део от суме припашће компанијама које своју производњу пренесу у Јапан.  
  • Из Кине упозоравају: ко оде – више неће моћи да се врати…

Аутор: Владимир ДОБРИЊИН

У СВЕТУ се због пандемије у области индустрије догађају тектонска померања.

Пандемија је подстакла највеће западне корпорације да одустану од политике које су се држале последњих неколико деценија – да фабрике отварају у Кини.

Шта је томе кумовало уз коронавирус и које и чије фабрике напуштају Кину?

Пандемија је показала да су многе гигантске корпорације усуштини колоси са глиненим ногама. Показало се и да њихови мулти-трилионски приходи  директно зависи од једне државе. Од Кине.

А сада владе економских сила разговарају о враћању производње из Кине кући.

„Желите да уништите? Само не шаљите антибиотике“       

Сједињене Државе су прве укључиле аларм који је у фебруару 2020. изненада разоткрио да ће избијање коронавируса у Кини Америку оставити 97 одсто антибиотика које америчко становништво добијс из Кине. Плус: да 80 одсто фармацеутских компоненти за производњу лекова долази такође из Кине.

Ако сте Кинези и ако стварно желите да нас уништите, престаните само да нам шаљете антибиотике“, рекао је Гари Кон, бивши економски саветник председника САД.

Убрзо после САД, своју зависност од Кине открили су Јапан, Велика Британија, Јужна Кореја, Немачка, Француска, Шпанија… И, није се то тицало само таблета лекова…

Током три до четири деценије, западни свет је преносио своју индустрију у Кину у трци за суперпрофитима. У тој земљи су радне руке коштале сићу, а порези су су били божански у поређењу с америчким, јапанским и европским.

Сада су паметне главе западних влада схватиле да су направиле гигантску грешку и хитно одлучиле да диверсификују места производње виталних производа. Али, испоставило се да то неће ићи без великих проблема.

Неке велике компаније (Apple, Sony, Google) схватиле су и без сугерисања (Вашингтон) да треба пресељавати производњу из Кине. Само, није се мишљење њихових менаџера баш сасвим поклопило са ставовима власти.

Колико кошта повратак кући?

Google, Apple и прочие Microsoft пристали су да повуку део својих капацитета из Кине, али не и да их врате у Америку. А и зашто би кад су им `под руком` Вијетнам и Тајланд где порези такође нису драконски, а и радне руке су – `цела веза за долар`?

Њима никакав Трамп не може наређивати и никакво указивање на „државне интересе“ не може пробудити патриотизам код тих ајкула капитализма. Њих занима новац и само новац.

„Глобал Тајмс“ је  цитирао ову процену Ренмина Лиу Џикина,  стручњака Института за финансијске студије Универзитета у Кини: „Америчке и јапанске компаније пристајаће на пресељење само ако њихове владе буду спремне да плате не само за демонтажу опреме у Кини, њего и њен транспорта на нову локацију, а и монтажу. Можда ће тражити и надокнаду губитака. Све те компаније су свесне да ће одласком из Кине изгубити највеће светско тржиште и да ће њихово место заузети конкуренти“.

Лиу је уверен да за Кину неће бити велики проблем да надокнади одлазак (америчких) „китова“:

„Кина је обучавала своје стручњаке који су савладали стране технологије. Има и сопствену науку. Наравно, то ће бити губитак радних места. Зато нека сви знају: ко оде неће бити примљен назад. На тржиште од безмало милијарду и по потрошача.

Вијетнам ће бити нова Кина

«Apple, Google и Microsoft  се, заправо, већ неколико месеци у тишини пресељајвају селе из Кине у Вијетнам и Тајланд. Корона је само убрзала тај тренд. На то је утицао и страх од новог трговинског рата између САД-а и Кине.   

Samsung се из своје Јужне Кореје преселио у Вијетнам још 2014. године. Ради уштеде ресурса.

Остале компаније које се баве високом технологијом следе. Хит-производи Google и MicrosoftPixel 4A и нови Surface – стизаће током наредне две године из Кине и Вијетнама.

Међутим, како тврди Business Insider, обе ће се повући из Кине до половине 2021-ве.

Apple је због епидемије током прва три месеца 2020-те изгубио 100 милијарди долара.

У тој компанији знају да је пандемија пролазна, али да ће Трампов трговински рат са Кином потрајати и зато ту земљу жели да напусти док је време.

Јапанска влада је већ пристала да помогне својим компанијама да се преселе из Кине. Кабинет Шинзо Абеа најавио је издвајање 240 милијарди јена (2,2 милијарде долара) за њихово обештећивање и транспоортне трошкове.

Лавовски део от суме припашће компанијама које своју производњу пренесу у Јапан.       

Ипак, јапански великани попут Sharp не журе са повратком кући јер у Вијетнаму виде своје ново уточиште.

Фебруарска анкета Tokyo Shoko Research компанија показала је да 37 одсто од више од 2.600 компанија са производњом у Кини тражи погодне земље за пресељење пословања или то већ чини.

Изабел Рејнолдс, аналитичар Bloomberga, већ је упозорила да је питање шта је боље: оставити западну производњу у Кини и на тај начин подстицаи даље развој економије азијског гиганта или ту производњу повући у САД, Јапан и друге земље и због тога покварити односе са Пекингом.

fakti.org/quo-vadis-orbi/velike-americke-i-japanske-kompanije-pred-rubikonom-preseljavanjem-fabrika-iz-kine

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар