Свијет

Велики протест испред Владе Албаније због „Отвореног Балкана“

РАМА „РАДНУ ВЕЧЕРУ“ СА ВУЧИЋЕМ И ЗАЕВОМ ПРЕМЈЕСТИО У ЕЛБАСАН
  • Демонстрације, на чијем крају је спаљена застава Србије,  организовала Демократска партија бившег премијера Саљија Берише
  • “Отворени Балкан је пројекат који има за циљ успостављање српске хегемоније на овим просторима’. Ми смо против тог пројекта јер је историја показала да је један од највећих промашаја била идеја српске хегемоније на нашем полуострву. Ми смо против, нагласио је Бериша,  јер је тај пројекат у супротности са нашим националним пројектом“

ПРОТЕСТ испред Владе Албаније у Тирани против иницијативе „Отворени Балкан“, у организацији албанске опозиционе Демократске странке бившег премијера Саљија Берише, окончан је вечерас.

Протест је организован уочи доласка предсједника Србије Александра Вучића на састанак иницијативе за регионалну сарадњу „Отворени Балкан“, који се одржава данас и сутра у Тирани.

Учесници протеста запалили су заставу Србије истакнуту у знак добродошлице на улици која води до Владе, праћени бурним одобравањем окупљених, а један дечак је пао са бандере покушавајући да обори заставу.

Албански премијер Еди Рама осудио је спаљивање српске заставе.

Рама је рекао да су и у Београду биле окачене албанске заставе током његове посјете, и подсјетио да су, иако је једна запаљена, починиоци моментално ухапшени.

Срамоту нека осјећају они који су ово радили, а не ја и моја Влада, који имамо подршку Албанаца да радимо, развијамо се, и трпимо блаћење ‘старих лопата’ албанске политике“, истакао је Рама.

Учесници протеста, на челу са Беришом, претходно су се окупили испред седишта Демократске странке у Тирани и онда су прошетали до зграде Владе, гдје је постављена бина, а недалеко одатле се налази и амбасада Србије у Тирани, јавља извјештач Танјуга.

Медији су преносили ових дана да ће на тај протест наводно доћи и Албанци са КиМ, али и Албанци из Прешевске долине.

Бериша је окупљенима на протесту вечерас поручио да је “Отворени Балкан пројекат који има за циљ успостављање српске хегемоније на овим просторима“.

Ми смо против овог пројекта јер је историја показала да је један од највећих промашаја била идеја српске хегемоније на нашем полуострву. Ми смо против овог пројекта јер је у супротности са нашим националним пројектом“, рекао је Бериша, пренијела је “Коха диторе“.

Албански премијер Еди Рама одлучио је да почетни дио самита Отвореног Балкана са Зораном Заевом и Александром Вучићем премјести из Тиране у град Елбасан.

Одлука је, како су пренијели албански медији, донесена након што је Демократска странка најавила протесте у Тирани.

Вучић ће вечерас имати заједничку вечеру са Рамом и Завеом у Елбасану, а сутра ће услиједити радни састанци и предвиђено је потписавање шест споразума.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар