Свијет

Више општина у Црној Гори спрема се да усвоји акте о суспензији признања тзв. Косова

ИНИЦИЈАТИВА ЈЕ КРЕНУЛА ИЗ КОАЛИЦИЈЕ ДФ „ЗА БУДУЋНОСТ ЗЕТЕ“
  • Председник СО Зета Лука Крстовић већ заказао седницу на којој ће бити разматрана „Декларација о суспензији признања тзв. Косова“, али неки траже његово смењивање због тога што је прво одуговлачио закањивање седнице, а онда је заказао за „недељу у 20 сати“
  • Председништво Демократске народне партије (ДНП) снажно подржало одлуку одборничког клуба „За будућност Зете”: „Упркос чињеници да је више од 85 одсто грађана Црне Горе било против признања тзв. државе Косово и њеног укључивања у међународне организације, јер је то у супротности с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, владе Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића наставиле су континуитет спољне политике Мила Ђукановића и Душка Марковића која је у супротности са националним интересима Црне Горе и већине њених грађана”

Извор: Политика

ИАКО још није ни загрејао фотељу председника Скупштине општине (СО) Зета, Лука Крстовић би ускоро могао да буде смењен.

Разлог за смену Крстовића, који је на функцију председника овог локалног парламента дошао као одборник листе Демократске Црне Горе Алексе Бечића, јесте „покушај опструисања седнице” на којој је планирано да одборници усвоје декларацију о суспензији одлуке о признању тзв. Косова.

И још неколико општина, у којима је смењена тридесетогодишња власт ДПС-а и СДП-а, најавило је доношење резолуције о суспензији одлуке о признању тзв. Косова.

Према наводима иницијатора декларације, Крстовић је првобитно одуговлачио са заказивањем седнице, да би је потом заказао за 11. јун, дакле на дан парламентарних избора, и то за 20 часова.

У иницијативи коалиције Демократског фронта „За будућност Зете” за смену пише да Крстовић не извршава послове утврђене законом, статутом општине и пословником скупштине. У тексту иницијативе за његову смену додаје се да је седницу заказао за 11. јун 2023. године, „чиме је супротно члану 30 пословника и без консултовања и договора с председницима клубова одборника утврдио наведени термин као датум одржавања седнице, у термину који се поклапа с одржавањем парламентарних избора, непосредно након изборне тишине, док је у току процес утврђивања и објављивања резултата избора на два бирачка места која су непосредно уз салу СО у истој згради”.

Иницијатори смене оценили су да је Крстовић седницу заказао за недељу и да је свесно опструисао разматрање и доношење одлуке о усвајању Декларације о поништењу и непризнавању Одлуке о признању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

„Шеста седница Скупштине општине Зета заказана је по редовном поступку у складу са захтевима колега одборника и председника општине. На дневном реду ће се наћи пет тачака дневног реда, међу којима и декларација колега из некадашњег ДФ-а”, одговорио је Крстовић на оптужбе на његов рачун.

Адвокат из Зете Далибор Каварић каже да је усвајање поменуте декларације племенита и оправдана идеја.

„Мислим да је иницијатива наше најмлађе општине путоказ не само другим општинама, већ и извршној власти на државном нивоу да у оквиру својих уставних овлашћења донесу одлуке о заштити националних интереса и подршци нашем народу на Косову и Метохији у његовој оправданој и законитој борби за целовитост Србије и јединство Косова и Метохије”, рекао је Каварић за „Политику”.

Председништво Демократске народне партије (ДНП), којим је председавао њен лидер Милан Кнежевић, снажно је подржало одлуку одборничког клуба „За будућност Зете” да на наредној седници Скупштине општине Зета донесе Декларацију о поништењу и неважењу одлуке о признавању тзв. државе Косово на територији зетске општине.

„Упркос чињеници да је више од 85 одсто грађана Црне Горе било против признања тзв. државе Косово и њеног укључивања у међународне организације, јер је то у супротности с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, владе Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића наставиле су континуитет спољне политике Мила Ђукановића и Душка Марковића која је у супротности са националним интересима Црне Горе и већине њених грађана”, поручило је Председништво ДНП-а.

Новица Ђурић

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар