Одабрано Свијет

Водеће западне земље и Јапан крећу у сужавање својих економских односа са Кином

ПЛАШЕ СЕ НАВОДНО СВОГ МОГУЋЕ СУКОБА СА ПЕКИНГОМ И(ЛИ) НОВЕ ПАНДЕМИЈЕ
  • Wall Street Journal: Вашингтон и његови савезници намеравају да се брзо договоре „како да ограниче економске односе са Кином у секторима које сматрају стратешким“
  • Иза „стратешких сектора“ крије се двојака намера западних земаља и Јапана: да смање сопствену економску зависност од Кине и да макар озбиљно успоре њен развој. Америчка администрација, у суштини, најактивније промовише преоријентацију светске економије са Кине

Извор: Факти

СЈЕДИЊЕНЕ Државе и њихови савезници разматрају како да сузе своје економске односе са Кином, плашећи се могућег сукоба са том земљом и(ли) нове пандемије, објавио је Wall Street Journal.

Овај амерички лист добро зна шта ово може да значи и куда ће да води. Уосталом, његово име (изражава интересе финансијског сегмента дубоке државе) потврда је да је квалификован за сличне теме.

Наводи да Вашингтон и његови савезници намеравају да се брзо договоре „како да ограниче економске односе са Кином у секторима које сматрају стратешким“.

Изостало је прецизирање који ће се сектори сматрати стратешким, али је јасно да ће то издиктирати Американци, колико год то било болно за Немачку, Британију, Француску и Италију.

Кина са ЕУ има 847 милијарди долара међусобне трговине, а 100 милијарди долара унутар те суме отпада на Француску.

Иза „стратешких сектора“ крије се двојака намера западних земаља и Јапана: да смање сопствену економску зависност од Кине и да макар озбиљно успоре њен развој.

О томе у тексту Wall Street Journal нема ни речи, али се зато напомиње да је руска војна операција у Украјини променила став и стратегију западних сила према Кини.

Амерички лист још указује да су земље Г7 (Британија, Немачка, Италија, Канада, Француска, Јапан и САД) све више забринуте да би Кина „у случају сукоба или нове пандемије“ могла да обустави извог низа кључних производа, а и сировина чији је водећи добављач.

Wall Street Journal истиче да земље Г7 желе да избегну „политику суседа просјака“, то јест – осиромашивања Кине – јер би то поткопало глобални економски раст.

Али, открива да „америчка администрација најактивније промовише преоријентацију светске економије са Кине“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар