Свијет

Војна парада на Црвеном тргу са преко 10.000 учесника

ПАРАДОМ ЈЕ РУКОВОДИО ГЛАВНОКОМАНДУЈУЋИ КОПНЕНОМ ВОЈСКОМ ГЕНЕРАЛ ОЛЕГ САЉУКОВ
  • Владимир ПУТИН: „Данас је цивилизација поново на одлучујућој прекретници, поново је покренут прави рат против наше Отаџбине. Циљ противника Руске Федерације је њено разбијање. Неке земље покушавају да „задаве” сваки центар сувереног развоја. На Западу се већ руше меморијали посвећени побједницима у Другом свјетском рату, а ствара култ нацизма“
  • „Западне елите – нагласио је – диктирају своју идеологију супериорности, што доводи до нових крвавих догађаја у историји човјечанства. Изгледа да су заборавили до чега су довеле сумануте амбиције нациста да владају свијетом, да су заборавили ко је побједио то монструозно тотално зло“
  • На данашњи дан ’45-те, потписан је Акт о безусловној капитулацији Њемачке, којим је окончан Други свјетски рат. Војни оркестар је на Црвеном тгу извео пјесму „Побједа“. Уз музику марша „Опроштај Славјанкe“

ВЕЛИКОМ војном парадом на Црвеном тргу у Москви обиљежана је 78. годишњица побједе на фашизмом.

У паради је учествовало више од десет хиљада људи а приказана је најсавременија војна опрема.

Предсједник Путин поручио је да је Русија дала највећи допринос у побједи над фашизмом и да ће исто учинити и данас, када се цивилизација налази на прекретници.

На данашњи дан ’45-те, потписан је Акт о безусловној капитулацији Њемачке, којим је окончан Други свјетски рат.

10.00 – Предсједник Русије положио је цвијеће на Гроб незнаног јунака у Александровском парку.

09.47 – Парада побједе је завршена.

09.46 – Војни оркестар изводи пјесму „Побједа“. Уз музику марша „Опроштај Славјанкe“ руски војници напуштају Црвени трг.

09.16 – Свечани дефиле војске на Црвеном тргу отворила је чета добошара Московског војно-музичког института Министарства одбране Русије.

09.15 – Предсједник Русије Владимир Путин честитао је становницима Русије Дан побједе, рекавши да се цивилизација данас поново налази на прекретници.

09.14 – Сергеј Шојгу завршио је обилазак војске и упутио се ка централној трибини како би поднио рапорт предсједнику Руске Федерације и врховном команданту Оружаних снага Русије Владимиру Владимировичу Путину.

09.13 – У војној паради на Црвеном тргу учествује преко 10.000 људи и 125 јединица наоружања и војне технике.

09.12 – Министар одбране поздравио је парадну колону у којој су биле ваздушно-десантне јединице, ракетне снаге стратешке намјене, жељезничка војска, јединица за заштиту од радијацијског, хемијског и биолошког напада, војници Националне гарде, припданици Министарства за ванредне ситуације и Федералне службе безбедности Русије.

Министар је поздравио и најмлађе учеснике параде – суворовце, нахимовце, кадете и јунармејце.

09.04 – Војну параду је `примио` министар одбране Руске Федерације, херој Русије, генерал војске Сергеј Шојгу.

Парадом је руководио главнокомандујући Копнене војске генерал-пуковник Олег Саљуков. Они пролазе испред трупа у кабриолетима руске производње „Аурус“.

09.02 – Уз музичку нумеру Александра Александрова „Свети рат“ на Црвени трг износи се државна застава Руске Федерације и застава побjеде.

08.58 – Предсjедник Русије Владимир Путин стигао је на Црвени трг и поздравио ветеране Великог отаџбинског рата. Притом је рекао:

„Русија жели да види будућност мира, слободе и стабилности. За нас, за Русију, нема непријатељских народа ни на Западу ни на Истоку. Али, западне елите диктирају своју идеологију супериорности, што доводи до нових крвавих догађаја у историји човјечанства.

– Вјерујемо да је свака таква идеологија сама по себи одвратна, злочиначка и смртоносна. Међутим, западне глобалистичке елите и даље говоре о својој ексклузивности, сукобљавају људе и цијепају друштва, изазивају крваве сукобе и државне ударе, сију мржњу, русофобију, агресивни национализам и уништавају традиционалне породичне вриједности које човјека чине човјеком.

– Изгледа да су заборавили до чега су довеле сумануте амбиције нациста да владају свијетом, да су заборавили ко је побједио то монструозно тотално зло, ко им се испријечио као зид бранећи своју родну земљу а није штедио своје животе ни за ослобођење народа Европе.

– Данас је цивилизација поново на одлучујућој прекретници, поново је покренут прави рат против наше Отаџбине. Али, ми смо се супротставили међународном тероризму, заштитићемо и становнике Донбаса, осигураћемо своју безбједност.

– Циљ противника Руске Федерације је њено разбијање. Неке земље покушавају да „задаве” сваки центар сувереног развоја. На Западу се већ руше меморијали посвећени победницима у Другом свјетском рату, а ствара култ нацизма. То је изругивање и злочин, реваншизам оних који су спремали нови поход против Руске Федерације.

– Поносни смо на учеснике специјалне војне операције, на све који се боре на првој линији фронта, на све који снабдевају фронт под ватром и спасавају рањене. Сада нема ништа важније од вашег борбеног рада. Увјерен сам да наша војска осећа безграничну љубав својих најмилијих. Цијела земља се окупила да подржи наше хероје. Сви су спремни да помогну. Они се моле за вас“.

У Русији се сваког 9. маја обиљежава Дан побједе.

На тај дан 1945. године у 00.43 по московском времену потписан је Акт о безусловној капитулацији „њемачке, којим је окончан Други свјетски рат.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар