Одабрано Свијет

Врховни суд САД потврдио да Трамп има апсолутни имунитет за оно што је чинио као шеф државе

ОН И ТАКАВ ДЕЛИМИЧНИ ИМУНИТЕТ НАЗВАО ВЕЛИКОМ ПОБЕДОМ УСТАВА САД И АМЕРИЧКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ
  • Шта је искључио из имунитета, суд формулисао овако: „Неке активности, укључујући односе и интеракцију са потпредседником САД, са другим државним званичницима и одређеним приватним странкама, као и јавне изјаве, представљају сложенија питања“
  • Доналд Трамп се суочава са укупно 91 оптужбом у четири кривична случаја, које он сматра покушајем демократа да га спрече да се врати у Белу кућу. Ако би се оптужбе и пресуде по њима „слагале једна на другу“ и тако мултипликовале – бивши председник САД, који се сада са Џоом Бајденом бори за други мандат у Белој кући, може бити осуђен на преко 700 година затвора

Извор: Факти

ВРХОВНИ суд САД одбио је да Доналду Трампу да апсолутни имунитет од кривичног гоњења за поступке током његовог председничког мандата.

У одлуци је навео да шеф државе не подлеже кривичном гоњењу „само за оно што је починио у службеном својству“.

Истовремено је указао да се на неке оптужбе против Трампа можда не протеже овако одређени делимични имунитет америчких председника.

Врховни суд је поводом Трампове жалбе додатно прецизирао:

„Неке активности, укључујући односе и интеракцију са потпредседником САД, са другим државним званичницима и одређеним приватним странкама, као и јавне изјаве, представљају сложенија питања“.

Након што је одлука Врховног суда објављена, Трамп је потврду делимичног имунитета за оно што је чинилио као председник САД назвао „великом победом америчког Устава и демократије“.

Трамп је у жалби инсистирао да му се не може судити за радње док је био на највишој државној функцији, укључујући централну епизоду суђења – упад његових присталица на Капитол 6. јануара 2021-ве.

Врховни суд САД прошле јесени је саопштио да неће ни разматрати захтев да се Трампу забрани да се кандидује за председника САД 2024. због његове наводне улоге у „побуни на Капитолу“ 6. јануара.

Трамп се суочава са укупно 91 оптужбом у четири кривична случаја, које он сматра покушајем демократа да га спрече да се врати у Белу кућу.

Најозбиљније оптужбе, ако буду потврђене, прете Трампу са 20 година затвора.

Ако би се оптужбе и пресуде по њима „слагале једна на другу“ и тако мултипликовале – бивши председник САД, који се сада са Џоом Бајденом бори за други мандат у Белој кући, може бити осуђен на преко 700 година затвора.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар