Одабрано Свијет

Врховни суд САД: Тексас нема право да оспорава изборе у другим државама САД

ОДБАЦИО ИЗБОРНУ ТУЖБУ ТЕКСАШАНА КОЈОЈ СУ СЕ БИЛИ ПРИКЉУЧИЛИ И ТРАМП И РЕПУБЛИКАНЦИ

Зграда Врховног суда САД

  • Само неколико сати прије одбацивања тужбе, Доналд Трамп јавно позвао Врховни суд да покаже „велику мудрост и храброст“ јер ће у том случају амерички народ „добити најважнији судско-политички случај у историји земље“
  • Нејасно је да ли ће Врховни суд САД разматрати тужбу Трамповог изборног штаба или је ово за актуелног предсједника крај пута, односно – да му преостаје или да се повуче из политике или да остане у њој активан као лидер републиканаца и да се 2024-те поново кандидује за шефа државе

ВРХОВНИ суд САД одбацио је тужбу тексашког државног тужиоца Кена Пакстона којом је тражио поништавање резултата предсједничких избора у четири „колебљиве државе“: Пенсилванији, Џорџији, Висконсину и Мичигену.

Разлог је формално-правне природе: судије највише америчке инстанце нису нашле основ да Тексас оспори резултате избора у другим америчким државама (четири).

У саопштењу суда се наглашава: „Техас није доказао правну заснованост свог интереса за то како су друге државе (САД) одржале (предсједничке) изборе“.

Тексашког тужиоца и тужбу је било подржало 17 држава у којима су на власти републиканци и више од 100 републиканаца у Конгресу САД. Тачније: основну тврдњу из тужбе да су власти Пенсилваније, Џорџије, Висконсина и Мичигена прекршиле устав САД тиме што су „незаконито мијењале изборне законе под маском пандемије коронавируса“.

Доналд Трамп се прикључио тужби као заинтересована страна и отворено позвао судије Врховног суда да „спасу Сједињене Државе“ одлучивши о тужби у његову корист.

Само неколико сати прије одбацивања тужбе тексашког тужиоца, јавно је позвао Врховни суд да покаже „велику мудрост и храброст“ јер ће у том случају амерички народ „добити најважнији судско-политички случај у историји земље“.

Нејасно је да ли ће Врховни суд САД разматрати тужбу Трамповог изборног штаба или је ово за актуелног предсједника крај пута, односно – да му преостаје или да се повуче из политике или да остане у њој активан као лидер републиканаца и да се 2024-те поново кандидује за шефа државе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар