Свијет

Вучић: Амерички блок унутар ЕУ чиниће – балтичке земље, Пољска, Украјина и Румунија

ВЈЕРУЈЕ ДА ЋЕ СЕ ОДНОСИ СРОБИЈЕ И ЕУ МИЈЕЊАТИ У ПОЗИТИВНОМ СМЈЕРУ
  • „Бајденов акт о смањењу инфлације, који је генијалан, натерао је компаније из ЕУ да се селе у Америку, али ће се сада договорити са Европом да за европске земље то не важи. Узеће компаније попут Фолсквагена и радна места. Договориће се да то не важи, али да морају да спроводе мере према Кини какве спроводи и Америка“
  • Поводом налога МКС за хапшење Владимир Путина рекао је то лоша одлука за све, чак и за оне коју су такву одлуку донијели: „Како ћете са неким да преговарате, да доносите важне одлуке ако му виси мач над главом? Таква одлука је лоша и у политичком и у економском смислу. Они се бусају у груди да су близу победе, а далеко су од тога. Ово је сукоб у коме нико неће победити“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да Американци праве блок унутар Европе, који ће чинити Пољска, Балтичке земље и Украјина.

Нагласио је да ако томе додате томе и Румунију, онда тај квинтет или секстет постаје најмоћнији у Европи, а под директним је утицајем Америке.

– Американци праве један блок унутар Европе, посебан блок који ће чинити Пољска, Балтичке земље и Украјина. Имаћете земље које су веће од Француске по броју становника. Ако додате томе и Румунију, онда тај квинтет или секстет постаје најмоћнији у Европи, а под директним је утицајем Америке – рекао је Вучић за тв Пинк.

Додао је да ће се мијењати динамика односа Србије са Европом, и да жели да се нада да ће то бити у позитивном свјетлу.

– Али за нас постоје ограничавајући фактори, а то су санкције Русији и Косово и Метохија. Мислим да ће се у међувремену догодити још много тога. Бајденов акт о смањењу инфлације, који је генијалан, чиме су натерали компаније из ЕУ да се селе у Америку, они ће се сада договорити са Европом да за европске земље то не важи. Узеће компаније попут Фолсквагена и радна места. Договориће се да то не важи, али да морају да спроводе мере према Кини какве спроводи и Америка – рекао је он.

Вучић је истакао да је видна промјена према НР Кини и да је први пут предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен употријебила синтагму стратешки ривал, што је амерички термин.

– Биће исти однос Европе и САД према Кини. Биће интересантно. Зато ће бити интересантна посета Кини Урсуле фон дер Лајен и француског председника Емануела Макрона. И ми морамо да гледамо себе, како ћемо да сачувамо своју земљу – навео је предсједник Србије.

Он је рекао и да Србија мора да се избори са свим проблемима са којима се суочава, и да се нада да ће успјети.

Вучић је говорио и о ситуацији у Украјини.

– Мислим да већ у јуну мора да услиједи, пошто Украјина неће лако побиједити у војном смислу, то је готово немогуће, очекујем да ће добити велики замах на европском путу. Мислим да ће бити донесене одлуке о хитном почетку преговора и хитном уласку у ЕУ – рекао је он.

Вучић се осврнуо на изјаву Кристијана Вершолца, који је рекао да је од српског предсједника сазнао да ће почети сукоб у Украјини.

– Није то нека велика тајна, могли сте да погледате и у архиви телевизије моје изјаве од 25. новембра, када сам био у Сочију код председника Русије Владимира Путина. Ја сам тада рекао да очекујем да нам се припрема много тога тешког у свету. Не зато што ми је Путин било шта слично рекао, ја њега довољно добро познајем. И ја сам разумео шта ће се десити у Украјини – рекао је Вучић.

Предсједник Србије је навео да је Путин раније увијек говорио много о Украјини, а на том састанку није причао ни три минута.

Он је додао да није пророк, већ је само слушао и ређао чињенице и да ће покушати да објасни шта очекује у наредном периоду.

Коментаришући одлуку Међународног кривичног суда о издавању налога за хапшење предсједника Русије Владимира Путина, Вучић је рекао да је та одлука лоша за све, чак и за оне коју су такву одлуку донијели.

– Како ћете са неким да преговарате, да доносите важне одлуке ако му виси мач над главом? Таква одлука је лоша и у политичком и у економском смислу. Они се бусају у груди да су близу победе, а далеко су од тога. Ово је сукоб у коме нико неће победити – рекао је Вучић.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар