Свијет

З. Балкан ће до 2027. од ЕУ добити 10 пута мање од Хрватске и 11 пута мање од Грчке

ИТАЛИЈАНСКИ ИНСТИТУТ IAI: ЗАПАДНИ БАЛКАН ЋЕ НЕМИНОВНО ДАЉЕ ЗАОСТАЈАТИ У РАЗВОЈУ
  • Италија ће за опоравак од корона вируса добити највише у Унији преко 220 милијарди евра. ИПА за Западни Балкан од ове до 2027. године ће располагати са девет милијарди евра бесповратног капитала. У истом раздобљу Румунија може да рачуна са близу 70 милијарди евра бесповратне помоћи и повољних кредита, а Бугарска са нешто мање од 30 милијарди
  • Албански премијер Еди Рама у Атини рекао да ће „Турска постати чланица ЕУ кад Албанија буде предсједавала Унијом“. А да песимисти сматрају да ће Албанија ући у Унију кад њом буде предсједавала Турска

ИТАЛИЈАНСКИ Институт за међународна питања (IAI) у најновијој анализи указује на „друштвено-економски зид“ између Западног Балкана и ЕУ и ставља до знања да ће Западни Балкан неминовно наставити да заостаје у развоју зато је што је Унија намијенила својим чланицама битно већу финансијску подршку.

ИАИ наводи да ће рецимо Грчка током наредних седам година имати на располагању приближно 5.700 евра по становнику из редовних фондова ЕУ и новог фонда за опоравак од посљедица пандемије корона вируса.

ЕУ предвиђа за Западни Балкан приближно 500 евра по становнику у истом раздобљу, што је једанаест пута мање него за Грчку и десет пута мање него за Хрватску.

ИПА за Западни Балкан од ове до 2027. године ће располагати са девет милијарди евра бесповратног капитала. У истом раздобљу Румунија може да рачуна са близу 70 милијарди евра бесповратне помоћи и повољних кредита, а Бугарска са нешто мање од 30 милијарди.

Италија ће за опоравак од корона вируса добити највише у Унији преко 220 милијарди евра.

Институт у Риму посебно скреће пажњу на то да је подршка становништва демократији по правилу условљена личним имовинским стањем и општим економским бољитком, па отуд због одсуства побољшања на Западном Балкану опстају услови који погодују самовласти политичких вођа, безакоњу и крађи друштвеног богатства.

Аналитичари IAI и њемачког Института за међународну и безбједносну политику (SWP) у заједничком истраживању скрећу пажњу и на чињеницу да је у посљедњој деценији годишњи трговински мањак шесторице са Западног Балкана износио у просјеку осам и по милијарди евра, главни кредитори у региону су банке ЕУ којима се уз то плаћају кредити, а профити од фирми из ЕУ, највећих улагача у то подручје, одлазе у земље Уније.

Очигледно настојећи да се не само горко нашали, већ и покаже како се на Западном Балкан поима „европска перспектива“, албански премијер Еди Рама је на управо одржаном „Сими симпозијуму“ у Атини, предочио да, иако вјерује у „европску будућност“, мисли да ће „Турска постати чланица ЕУ кад Албанија буде предсједавала Унијом“.

И још закључио да „евро песимисти говоре да ће Албанија ући у Унију кад њом буде предсједавала Турска“.

(Бета, дио ширег текста)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар