Свијет

За оружје и војску највише издвајају САД, Кина, Индија, Русија и С. Арабија

НАЈВЕЋЕ ПОВЕЋАЊЕ У 2019. ИМАЛА ЊЕМАЧКА - ВОЈНИ ТРОШКОВИ САД ЧИНЕ 38 ОДСТО СВЈЕТСКИХ
  • Кина је прошле године за своје војне и одбрамбене потребе потрошила 261 милијарду долара, што је 14 одсто од издвајања у читавом свијету
  • На трећем мјесту је Индија са 71,1 милијарду долара, а на четвртом Русија 65,1 милијарду долара, што је повећање у односу на 2018-ту за 4,5 одсто
  • Укупни војни трошкови у свијету сада су 2,2 одсто глобалног БДП

ЊЕМАЧКА је највише повећала војне расходе током 2019-те године – објавио је стокхолмски Институт за мировна истраживања СИПРИ.

Навео је да је у свијету прошле године за наоружање потрошено рекордних 1.917 милијарди америчких долара, што је највећа сума од 1988. године.

Та сума је 3,6 одсто већа од војних расхода у свијету током 2018-те.

Њемачка је 2019. за наоружање издвојила 10 одсто више новца него годину дана раније, односно 49,3 милијарде долара.

Такав раст војних издатака није имала ниједна од 15 водећих земаља свијета.

Макс Мучлер из бонског Међународног центра за конверзију (БИЧ) рекао је да је још и прије Трампове администрације на Њемачку вршен притисак да повећа издвајања за војску и да тај притисак сада даје резултате.

Дијего Лопез да Силва из СИПРИ сматра да већа њемачка издвајања имају везе с тим што се „Русија све више доживљава као пријетња“ и додаје да Влада у Берлину није једина која види опасност од стране Русије.

Војни издаци Кине и САД су и у најновијем СИПРИ извјештају поново у првом плану – САД су 2019. за војску обезбиједиле 732 милијарде долара, што је 38 одсто од укупних свјетских трошкова за наоружање, док је Кина издвојила 261 милијарду долара, што је 14 одсто од издвајања у читавом свијету.

Од 1994. године Пекинг та издвајања константно повећава, а од 2010. године она су порасла за 85 одсто.

Поред Кине, још једна велика азијска сила је у врху листе. Индија је на трећем мјесту по војним издацима у 2019. години. Повећала их је за око седам одсто и довела до 71,1 милијарду долара.

Русија је у 2019. години заузела четврто мјесто међу државама које највише троше на војне потребе – њена војна потрошња порасла је за 4,5% (на 65,1 милијарду долара, што је 3,9 одсто њеног БДП).

Саудијска Арабија је смањила војне издатке за 16 одсто, па је пала са трећег на пето мјесто.

Издвајања за војску у остатку свијета су знатно мања.

Земље Јужне Америке 2019. су издвојиле „само“ 53 милијарде долара, од тога више од половине Бразил.

Земље југоисточне Азије заједно су за наоружање потрошиле 41 милијарду долара, а земље Африке укупно 42 милијарде долара.

Укупни војни трошкови у свијету сада су 2,2 одсто глобалног БДП.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар