Главно Свијет

Заев: Сјеверна Македонија иде ка НАТО и свијетлој будућности

ТВРДИ ДА ЂОРЂЕ ИВАНОВ НЕ МОЖЕ ДА СПРИЈЕЧИ ПРОГЛАШЕЊЕ ИЗМЈЕЊЕНОГ УСТАВА ЗЕМЉЕ
  • Зоран ЗАЕВ: Ново име државе ступиће на снагу када Грчка ратификује Преспански договор и протокол за чланство Македоније у НАТО: Тада ће услиједити обавеза Македоније да о промијени имена обавијести земље које су Македонију до сада признале под тим именом

ПРЕМИЈЕР Македоније Зоран Заев завршио је данашње обраћање новинарима, прво послије усвајања уставних измјена у парламенту, речима „Живјела Македонија, живела Република Сјеверна Македонија“.

Он је изјавио да ће одлука о уставним промјенама са именом државе „Република Северна Македонија“ данас бити објављена и да ће Грчка почетком наредне седмице бити обавијештена да је македонска страна испунила обавезе из Преспанског договора.

Заев је одбацио могућност да би предсједник Македоније Ђорђе Иванов могао да спријечи проглашење измјена устава, јер, како је рекао, за уставне амандмане није потребан његов потпис.

„Хвала богу, за те одлуке не треба потпис предсједника Иванова. Јуче је парламент заједно са уставним амандманима донио одлуку о прогласу амандмана и о прогласу Уставног закона. Данас ће бити објављени у Службеном веснику и за то не треба потпис предсједника Иванова“, рекао је македонски премијер, који је током говора неколико пута своју земљу назвао Сјеверном Македонијом.

Заев је истакао да ће ново име државе ступити на снагу када Грчка ратификује Преспански договор и протокол за чланство Македоније у НАТО и да ће тада услиједити обавеза Македоније да о промјени имена обавијести земље које су Македонију до сада признале под тим именом.

„Вјерујем да ће већ почетком наредне седмице наше министарство спољних послова обавијестити грчко да смо завршили наш процес и они одмах улазе у свој процес ратификације Договора, а послије тога и ратификацију за протокол за чланство у НАТО. Тиме ступа на снагу договор из Преспе“, рекао је он.

Заев је истакао да снажно вјерује да ће Грчка ратификовати договор из Преспе и бити прва земља која ће потписати протокол за приступање НАТО, а да ће затим то урадити и друге земље и да ће Македонија постати 30. чланица НАТО.

Поводом захтјева лидера највеће опзиционе странке ВМРО ДПМНЕ Христијана Мицкоског за расписивање ванредних парментарних избора, он је рекао да ће његова странка озбиљно размотрити тај захтјев, мада мисли да није вријеме за изборе јер би успорили рефоформе и развој економије.

„Мој став знате. Македонија треба да искорисити предстојеће вријеме прије свега за економију, реформе, да средимо наш систем и да будемо нормална земља. Сви знају, а знам и ја, да то што тражи господин Мицкоски, а моли Бога да се не деси, али то тражи први човјек опозиције и зато ћемо у СДСМ на највишим органима озбиљно о томе размислити“, рекао је Заев.

Премијер Македоније је поновио да је јучерачња одлука парламента доказ да се земља креће ка свијтлој будућности и члнаству у НАТО и ЕУ и најавио да ће се његова влада сада посветити реформама и раду на бољем животном стандарду грађана и развоју екомомије и позвао и опозицију да се прикључи да заједнички граде бољу будућност.

„Горчину остављамо у прошлости и са поносом гледамо у будућност. Исписали смо историју и отворили нове, бијеле странице наше будућности. За писање нове реалности, нову перспективу Репубике Сјеверне Македоније, земље чланице европске и евроатлантске породице“, рекао је Заев који је своје уводно излагање завршио ријечима „Живјела Македонија, живјела Република Сјеверна Македонија“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар