Одабрано Свијет

Захарова: Косовске Албанце охрабрују на додатне бруталне поступке

НАГЛАСИЛА ДА ЈЕ БЕОГРАД БИО ПРИНУЂЕН ДА ДИО ВОЈСКЕ ДРЖИ У ПУНОЈ ПРИПРАВНОСТИ
  • Портпаролка руске дипломатије указала: „Запад, који је директно одговоран за тренутну ситуацију, до сада није учинио ништа да осигура напредак у рјешавању косовске кризе“

РЈЕШЕЊЕ питања Косова и Метохије треба да се развије у форми дијалога, али то се не дешава јер се косовски Албанци, заправо, охрабрују на додатне бруталне поступке, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је нагласила да Запад, који је одговоран за кризу, не предузима ништа да ријеши сукобе.

– Запад, који је директно одговоран за тренутну ситуацију, до сада није учинио ништа да осигура напредак у рјешавању косовске кризе. Рјешење питања Косова и Метохије треба да се развије у форми дијалога, али то се не дешава, јер се косовски Албанци, заправо, охрабрују на додатне бруталне поступке – истакла је Захарова.

Према њеним ријечима, Србија је била принуђена да држи оружане снаге у пуној приправности након поступака власти у Приштини.

– Усљед провокативног понашања такозваних косовских власти, Београд је био принуђен да држи оружане снаге у пуној приправности у подручјима код административне линије са јужном српском покрајином – навела је Захарова.

Она је упозорила да би војни сценарио у косовској кризи, за коју је одговоран Запад, имао велики одјек и да стога Москва подржава вољу Београда да пронађе мирно рјешење.

– Свесрдно подржавамо приврженост Београда проналажењу мирног рјешења за проблем Косова и Метохије, заснованог на међународном праву и Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН. Из искуства знамо да војни сукоб на Балкану може да води разарајућим посљедицама, те вјерујемо да је задатак дипломатије да пружи ефикасну помоћ у проналажењу обострано прихватљивог рјешења – рекла је она.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар