Свијет

Захарова: Москва подржава захтјев Београда се одржи сједница СБ УН због спирале насиља на КиМ

НАВЕЛА ДА ПОСТОЈИ НЕПОСРЕДНА ПРИЈЕТЊА ОПСТАНКУ СРПСКОГ НАРОДА НА КОСОВУ
  • Портпаролка МИП Русије истакла: Проблем је у политици етничког чишћења, погрома, протјеривања и терора над Србима коју воде косовске албанске „власти“. Све се то дешава уз пуну подршку САД и ЕУ, које не желе да зауставе ултрарадикале у Приштини. Умјесто тога, западне престонице траже нове начине да изврше притисак на Београд и на српски народ
  • Александар Вучић раније саопштио да ће затражити састанак с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у вези с напетошћу на КиМ, а затим и хитну сједницу Савјета безбједности УН. Додао је да ће размотрити позив да се све безбједносне снаге косовских Албанаца прогласе терористичким

МОСКВА сматра да је приједлог Србије да се одржи сједница Савјета безбједности Уједињених нација због заоштравања ситуације на Косову и Метохији благовремен, изјавила је представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

– Забринути смо због нове спирале ескалације насиља у српској аутономној покрајини Косово и Метохија. Ситуација измиче контроли и појавила се непосредна пријетња по опстанак српског народа на Косову – навела је Захарова, поводом изјаве предсједника Србије Александра Вучића о потреби одржавања сједнице Савета безбједности УН о Косову.

Захарова је оцијенила да је проблем у политици етничког чишћења, погрома, протјеривања и терора над Србима коју воде косовске албанске „власти“ и упозорила да се све то дешава уз пуну подршку САД и ЕУ, које не желе да зауставе ултрарадикале у Приштини.

– Умјесто тога, западне престонице траже нове начине да изврше притисак на Београд и на српски народ, фабрикујући бесрамне оптужбе, укључујући и оне које су уперене против представника Српске православне цркве. Русија дијели мишљење предсједника Србије о тренутној кризној ситуацији – нагласила је Захарова.

Она је поручила да сваки корак ка рјешењу кризе на Косову и Метохији, као и дијалог заинтересованих страна, мора да се води у оквиру међународног права и на основу Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

Вучић је раније саопштио да ће затражити састанак с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у вези с напетошћу на Косову и Метохији, а затим и хитну сједницу Савјета безбједности УН.

Он је додао да ће размотрити позив да се све безбједносне снаге косовских Албанаца прогласе терористичким.

Вучић је навео да захтјев Београда упућен члановима Савјета безбједности УН садржи позив да се прекине дјелатност свих косовско-албанских структура које представљају опасност за Србе, као и да се изврши демилитаризација.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар