Свијет

Захарова: Није случајно што је Курти кренуо у оружану ескалацију ни 7 дана након самита у Тирани

ОЦЈЕНИЛА ДА ЕУ ЈЕДНОМ РУКОМ БЕОГРАД ВОДИ У БОЉУ БУДУЋНОСТ, А ДРУГОМ ВУЧЕ АНТИСРПСКЕ ПОТЕЗЕ
  • Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија ЗАХАРОВА агласила: То је издаја од самог почетка. Као свадба која почиње преваром
  • „Ппаралелно са ескалацијом на улицама и путевима `премијер` Косова Аљбин Курти предао је ових дана захтјев за ступање у ЕУ. Покренут је политички процес. Слична ситуација била је 2008. године када је грузијски предсједник Михаил Сакашвили, надахнут одлукама букурештанског самита НАТО-а о томе да ће Грузија ући у Алијансу, полудио и почео да гранатира Јужну Осетију, руске грађане и мировњаке. Опробани механизам надахнуте некажњивости“

ЕВРОПСКА унија једном руком води Београд у „лијепу будућност“, а другом се бави антисрпским провокацијама, изјавила је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

– То је издаја од самог почетка. Као свадба која почиње преваром – написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Она је истакла да је мало ко обратио пажњу на то да је до недавног заоштравања ситуације на Косову дошло одмах након што је ЕУ одржала у Албанији самит на којем су учествовали представници земаља западног Балкана.

Захарова напомиње да је 6. децембра ЕУ током тог састанка на вишем нивоу у Албанији прихватила Тиранску декларацију, у којој подржава тежњу западног Балкана да ступи у ЕУ, а осим тога, посебном тачком прописује да се Косово /као и Србија/ налази на европском путу.

– Па треба ли да чуди то да су за буквално мање од седам дана косовски сепаратисти кренули у оружану ескалацију и јаке провокације на тој територији? Ухапсили Србина Дејана Пантића и почели са агресивном реториком – запитала је Захарова.

Она је напоменула да велику већину становника Косова чине етнички Албанци који пажљиво прате државни живот и европску перспективу сусједне Албаније.

– А паралелно са ескалацијом на улицама и путевима `премијер` Косова Аљбин Курти предао је ових дана захтјев за ступање у ЕУ. Покренут је политички процес – додала је Захарова.

Указала је да је слична ситуација била 2008. године када је грузијски предсједник Михаил Сакашвили, надахнут одлукама букурештанског самита НАТО-а о томе да ће Грузија ући у Алијансу, „полудио и почео да гранатира Јужну Осетију, руске грађане и мировњаке“.

„Опробани механизам надахнуте некажњивости“, додала је она.

Захарова истиче да расте ризик ескалације и оружаног сукоба на сјеверу Косова те да ће Косово изгледа умјесто европске перспективе добити нешто сасвим друго.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар