Свијет

Захарова: Русија је иницирала Заједничку изјаву пет нуклеарних сила

У ИЗЈАВИ СЕ НАГЛАШАВА ДА ЈЕ ПРИОРИТЕТ П5 СПРЕЧАВАЊЕ НУКЛЕАРНОГ РАТА И ТРКЕ У НАОРУЖАЊУ
  • „Сагласни смо да у нуклеарном рату нема побједника и да до њега никада не смије доћи“

ЗАЈЕДНИЧКА изјава пет нуклеарних сила (П5), међу којима су Русија, Кина, Велика Британија, САД и Француска, о спречавању нуклеарног рата и заустављању трке у наоружању, појавила се на иницијативу Русије, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

„Документ је базиран на нашој иницијативи, уз најактивније учешће руских представника. Објављивање изјаве је требало да се поклопи са 10. Конференцијом о ревизији споразума о неширењу нуклеарног наоружања. Планирано је да се изјава објави у Њујорку 4. јануара, али је конференција одложена због погоршања епидемиолошке ситуације у САД. Упркос свему, ако се узме у озбир важност овог заједничког саопштења, нуклеарне силе су одлучиле да даље не одлажу објављивање документа“, навела је Захарова, а пренио ТАС С.

Лидери Русије, Велике Британије и Сјеверне Ирске, Кине, САД и Француске издали су раније у току дана заједничко саопштење о спречавању нуклеарног рата и одустајању од трке у наоружању, саопштено је на сајту Кремља.

„Кина, Француска, Русија, Велика Британија и САД сматрају избјегавање рата између нуклеарних сила и смањење стратешких ризика својом главном одговорношћу. Сагласни смо да у нуклеарном рату нема побједника и да до њега никада не смије доћи“, наводи се у Заједничкој изјави.

Нуклеарне силе су поручиле да ће свака од њих одржати и ојачати мјере како би се спријечило неодобрено коришћење нуклеарног оружја.

Бијела кућа је упозорила да нуклеарни рат може да има далекосежне посљедице, те да се слаже да док год постоји такво оружје треба да служи за одбрану, одвраћање агресије и да спријечи рат.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар