Одабрано Свијет

Запад постаје опрезнији са мењањима пола и трансгендерима

У КАЛИФОРНИЈИ ХОРМОНСКА ТЕРАПИЈА ЈОШ МОГУЋА ОД 12 ГОДИНА БЕЗ ОДОБРЕЊА РОДИТЕЉА
  • Изузетак су Норвешка, Данска и Шпанија чији нови закон омогућава промену имена и пола без прибегавања било каквим операцијама или хормонским третманима. Шпанцима за то одсад више не треба чак ни потврда лекара или психолога
  • Шведска је малолетницима дозвољавала да од 16. године користе блокаторе пубертета, да примају ињекције тестостерона и естрогена у државним клиникама, да иду на операције дојке (на гениталијама – од 18. године), чак и трансплантацију косе и промену тембра гласа. Али, болница Каролиншког института у Стокхолму, која је раније лечила дисфорију, сада одбија да прима малолетнике на хормонску терапију. За њом су то учиниле и друге медицинске установе у земљи
  • У Финској се деца од јуна 2020. упућују на психотерапију. У Великој Британији, након случаја младе Кире Бел, закон је такође ревидиран. Раније је тамо било могуће променити пол без пристанка родитеља од девете године
  • Стручњаци Америчког педијатријског колеџа: 98 одсто дечака и 88 одсто девојчица које пате од родне дисфорије, до 18-19 година се помире са својим биолошким полом – не прибегавајући ни операцији ни хормонској терапији

ЗАПАД почиње да се обазривије односи према малолетницима који би да промене свој биолошки пол.

Многе тамошње клинике више не мењају пол малолетним лицима само на њихов захтев јер се показало да се већ нагомилало превише  драма са којима се суочавају трансгендери кад одрасту. Да многи од њих жале због своје одлуке.

Ако је у Шведској пре 30 година у просеку 12 људи годишње подносило захтев да се трансформише из мушкарца у жену или обрнуто, данас их је – више од две хиљаде.     

У Шпанији је одобрен закон који омогућава промену имена и пола без прибегавања било каквим операцијама или хормонским третманима.

Шпанцима за то одсад више не треба чак ни потврда лекара или психолога.

Трансформације Кире Бел

Према Закону о полном самоопредељењу, сваки Шпанац може да се пријави за промену пола. Након тога, довољно је да сачека три месеца. И, ако се не предомисли – власти ће му издати нову личну карту.

Раније им је за то била потребна потврда психолога „о поремећају родног идентитета“. Пацијент је морао и да потврди да је или на хормонском третману или – да је оперисан.

Таква хируршка интервенција у Шпанији кошта око 20 хиљада евра, а цео `процес` траје од две до три године.

Млади Шпанци од 16-18 година добили су иста права као и одрасли. Али, они од 14 до 16 година – могу да промене пол само уз сагласност родитеља, ако су још млађи – препоруке лекара и психолога су обавезне.

У другим европским земљама, родно законодавство је такође веома либерално, иако и даље постоји више ограничења него сада у Шпанији.

У Данској се сви од 18 година могу претворити из дечака у девојчицу или обрнуто, а за размишљање о одлуци – закон имоставља шест месеци.

У Данској се, иначе, већ чују позиви да се деци дозволи да легално промене пол од своје десете године. Са терапијским третманом од 12. године.

Социјалдемократе су подржале иницијативу, али су се друге странке успротивиле.

„Ово је потпуно лудило. Децу приморавају на оно што се не сме чинити“, рекла је Мете Тисен, портпаролка странке Нова десница.

Норвешка је усвојила закон који дозвољава и детету да промени пол. Већ од шесте године и то – без пристанка родитеља. Хормонски лекови се у тој земљи таквима деле бесплатно. Истина, потребна је медицинска дијагноза.

Број операција за промену пола у САД и Европи експоненцијално расте већ деценијама.

У 2001. години само 12 особа млађих од 25 година имало је у Шведској дијагнозу `полна дисфорија`, а 2018. године – већ 1859.

Према писању француског листа Le Figaro, Шведска је по питању промене пола дуго била испред других европских земаља. Малолетницима је било дозвољено да од 16. године користе блокаторе пубертета, да примају ињекције тестостерона и естрогена у државним клиникама, да иду на операције дојке (на гениталијама – од 18. године), трансплантацију косе и промену тембра гласа.

Али, болница Каролиншког института у Стокхолму, која је раније лечила дисфорију, сада одбија је да прима малолетнике на хормонску терапију. за њом су то учиниле и друге медицинске установе у земљи.

Уз образложење да употреба хормона може довести до кардиоваскуларних болести, тромбозе, остеопорозе и неких врста рака.

Сто младих људи који тренутно пролазе тај третман морали су потпишу да су обавештени о ризицима.

Слична ситуација је широм Европе.

У Финској се деца од јуна 2020. упућују на психотерапију. У Великој Британији, након случаја младе Кире Бел, закон је такође ревидиран. Раније је тамо било могуће променити пол без пристанка родитеља од девете године.

Бел је пре годину дана добио спор са једном лондонском клиником. Девојка је сигурна да су лекари пребрзо пристали на хормонску терапију и уклонили јој дојке. Кира јако жали што је то учинила.

Одсад је у Британији потребан судски налог за промену идентитета за све до 18 година.

Како се деца након неког времена могу предомислити може се видети и на примеру познатих породица.

Тако је 14-годишња Шајла, ћерка холивудских звезда Бреда Пита и Анђелине Џоли, до треће године желела да постане дечак, и тражила да постане Џона.

Трансформације кћерке Бреда Пита и Анђелине Џоли

Родитељи су је у томе подржавали. Причало се да је Шајла-Џон од своје 12. године узимала мушке хормоне, али то није званично потврђено.

Сада се Шајла у јавности појављује као девојка. Пустила је дугу косу, носи кратке шорцеве и накит.

У америчкој држави Калифорнији хормонска терапија је дозвољена од 12. године, а одобрење родитеља није потребно.

Стручњаци са Америчког педијатријског колеџа наводе следећу статистику: 98 одсто дечака и 88 одсто девојчица које пате од родне дисфорије, до 18-19 година се мире са својим биолошким полом – не прибегавајући ни операцији промене пола ни хормонској терапији.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/zapad-postaje-oprezniji-sa-menjanjem-pola-i-transgenderima

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар