Одабрано Свијет

Зеленски ће од Вашингтона још добијати новац, али малим порцијама – као пас на дресури

НЕМА ВИШЕ ЗЕ-ЕУФОРИЈЕ – У КОНГРЕСУ САД ПРИМЉЕН КАО ПРОСЈАК ПОТРЕБАН ПРОТИВ РУСИЈЕ
  • Спикер Представничког дома Конгреса Мајк ЏОНСОН: Захтевам да се прво утврди на шта је и како потрошено 200 милијарди америчких долара већ датих Кијеву, па да се да се тек потом формулише шта се у Украјини жели постићи
  • Економиста и политиколог Василиј КОЛТАШОВ: Бајденова администрација почиње да указује да се ратни неуспеси у Украјини не тичу њеног рада, већ да су продукт неспособног Зеленског и његове екипе. Сједињене Државе као да се дистанцирају од Украине. Али, Зеленски још не оставља ствар независне Украјине и наставља да на сваки начин просјачи новац. Он ће новац добити. То је свима јасно. Друга је ствар што ће га добијати у малим порцијама“

Извор: Факти

Аутор: Светлана ЛУКЈАНЧИКОВА

ПОСЛЕДЊЕ представе Зеленског по Америци нису биле сасвим успешне. Прекоокеански копнгресмени били су потпуно незадовољни.

Сенатори су пажљиво слушали продорни и изражајни говор украјинског председника. Често су аплаудирали, али му новац нису дали, а постављали су и незгодна питања.

Спикер Представничког дома Конгреса Мајк Џонсон стално је захтевао да изложи «јасну стратегију која ће Украјини омогућити да победи».

Све време су Зеленском говорили: «Ми смо заједно с тобом против сурове Путинове инвазије». Али, Џонсон је захтевао да се прво утврди на шта је и како потрошено 200 милијарди америчких долара већ датих Кијеву, па да се да се тек потом формулише шта се у Украјини жели постићи.

Ништа мање конкретни нису били и други конграсмени, а сенатору из државе Мисури, Ерику Шмиту, уопште се није допао говор Владимира Зеленског.

«Све је то старо, бајато. Нема ту ништа ново» — наводи The New York Times Шмитове речи.

Он је један од револтираних што амерички посланици расправљају о границама Украјине, уместо да се баве сопственим границама.

Сенатор републиканац из државе Охајо Џеј Ди Венс (J.D. Vance) оценио је да је срамотна посета Зеленског САД-у јер је уприличена само ради одобравања помоћи.

«То је потпуно срамно. Ми треба да прођемо кроз <…> веома недостојни процес у коме Зеленски дође и захтева да му амерички порески обвезници издвоје још 61 милијарду долара» – рекао је овај сенатор у програму тв Fox News.

Генерално, сенатори су ставили до знања свом председнику Бајдену:

«Први услов за било који додатни пакет трошења на безбедност мора бити за нашу националну безбедност».

Добри стари Бајден ипак не одбацује Украјину и њеног председника, обзира на импичмент који му прети.

«Не желим да губите наду» – рекао је Зеленском.

И као што никад није био циција, Украјини одобрио 200 милиона долара помоћи, жалећи се да су републиканци у Сенату блокирали расправу о захтеву Беле куће да се та средства одмах трансферишу Украјини.

Међутим, како се каже – боље ишта него ништа.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да ће у 200 милиона долара ући муниција за ракетне системе, системи ПВО и артиљеријске гранате. Такође, у тај «новогодишњи пакет» помоћи ући ће 155-мм и 105-мм муниција, високопрецизне ракете за борбу против радара, муниција за стрељачко оружје, артиљеријске системе и HESCO баријере дизајниране за брзу израдњу одбране.

Без обзира на то, украјински лидер је остао незадовољан: он се надао да ће добити 60 милијарди долара. Штавише, вешти Зеленски је указао Американцима одакле могу да црпе средстава за помоћ Украини. Признао је да и он жели «бржи доступ замрзнутој руској имовини», а реч је о више од 300 милијарди долара. Наиме, Зеленски жели да та средства искористи за одбрану од «руске инвазије».

«Путовање Зеленског у Сједињене Државе решило је истовремено неколико задатака» – говори за Јужну службу новости економиста, политиколог и предавач на катедри за политичку економију и историју економских наука Руског економског универзитета Г. В. Плеханов Василиј Колташов:

«Прво, посета Зеленског Вашингтону је помогла Републиканској партији да се очисти од срамоте претходних издвајања новца за Украјину и да се удаљи од пораза који, по свој прилици, пада на конто администрације Џо Бајдена. А Бајденова администрација показује да се ратни неуспеси у Украјини не тичу њеног рада, већ да су продукт неспособног Зеленског и његове екипе. Сједињене Државе као да се дистанцирају од Украине. Али, дистанца није велика: оне ће наставити са финансирањем и терати Зеленског да новац појединачно моли од сваке странке.

– За самог Зеленског посету не треба сматрати потпуним неуспохом. Он има огромне проблеме са поверењем свог народа, а у Конгресу САД је имао прилику да се покаже као човек који је спреман да на коленима просјачи од било кога било коју суму. Наравно да је био понижен. Изгледао је као пребијени двојкаш. Али је, без обзира на то показао својој бандеровској средини да још увек може да проси и нешто добије.

– Треба овде имати у виду и специфику бандеровске психологије. Константно просјачење стални је политички стил, а Зеленски, који у последње време има велике репутационе проблеме, показао је да не оставља ствар независне Украјине и наставља да на сваки начин просјачи новац. Треба рећи да ће он новац добити. То је свима јасно. Друга је ствар што ће га добијати у малим порцијама. Као пас на дресури».

Линк на текст оригинала:

https://yugsn.ru/koltasov-zelenskii-v-ssa-byl-unizen-kak-vyporotyi-dvoecnik

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар