Одабрано Свијет

„Златног лава“ у Венецији добио филм „Roma“ Алфонса Куaрона

ФИЛМ НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА ГЛАВНИМ ГРАДОМ ИТАЛИЈЕ, А БАВИ СЕ ДВЈЕМА ЖЕНАМА У МЕКСИКО СИТИЈУ
  • „Роми“ је главни конкурент био француски вестерн-пародија Жака Одијара „Браћа Систерс“ („The Sister Brothers“), о браћи бандитима које играју Џон Си Рајли и Хоакин Феникс

РЕЖИСЕР мексичког поријекла Алфонсо Куарон добио је на 75-ом Венецијанском филмском фестивалу „Златног лава“.

За филм „Рим“ („Roma“).

Одлуку је донио међународни жири на челу са Гиљермом дел Тором.

Куаронов филм – упркос називу – нема никакве везе са главним градом Италије.

Рома се зове и богаташки дио Мексико Ситија, Куароновог родног града, а сам филм се бави`причом` двије жене у 60-им годинама 20-ог века.

Ради тога је и снимљен у црно-бијелој техници.

Жири је побједника прогласио једногласно, а сви тврде да на то нимало није утицала околност да је и Торо Мексиканац и Куаронов пријатељ.

„Роми“ је главни конкурент био француски вестерн-пародија Жака Одијара „Браћа Систерс“ („The Sister Brothers“), о браћи бандитима које играју Џон Си Рајли и Хоакин Феникс.

У озбиљној конкуренцији био је и филм „Фавориткиња“ („The Favourite“) грчког режисера Јоргоса Лантимоса, који говори о збивањима на енглеском двору за владавине Ане Стјуарт.

Оба филма су добила „Сребрног лава“.

За најбољег глумца је проглашен Вилем Дефо. За улогу у филму „Ван Гог. На прагу вјечности“.

Специјалну награду жирија „Марчело Матројани“ добио је једини филм жене-режисера који је био у главној конкуренцији – „Славуј“ („The Nightingale“) Аустралијанке Џенифер Кент.

Италија је у Венецији имала два филма „Суспирија“ („Suspiria“) Луке Гуаданина и „Революцију на Каприју“ („Capri Revolution“) Марија Мартонеа, али је остала без награде.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар