Видео

Ево како су се Изетбеговић и Човић политички `потукли` пред Туском у Скопљу

ТУСК ЈЕ ПОКУШАО ДА ЗАГЛАДИ СТВАРИ, РЕКАВШИ ДА БИ МОГАО ДА БУДЕ `ГОСПОДИН КОНСЕНУЗ`
  • ТВ1: Скандалозно понашање током обраћања медијима започео је предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ. Наравно – горућом причом протеклих дана о изградњи Пељешког моста: „Замолио сам Туска да нам помогне да нађемо обострано прихватљиво рјешење за изградњу Пељешког моста. Оно које ће задовољити и хрватске интересе, али и босанска права по УНКЛУС-у, ништа ни више ни мање од тога“
  • Драган ЧОВИЋ је наставио скандал. Наравно, дајући пуну подршку Хрватској. То је, каже питање сусједа, а не БиХ, те да је то јасан став у свим институцијама БиХ, као и да је изградња интерес југа БиХ: „Надам се да ћемо се ми врло брзо разумјети у БиХ, да се о овако осјетљивим стварима са нашим сусједима прво договоримо у институцијама БиХ, па да онда излазимо у јавност, са појединачним стајалиштима, приватним и страначким као таквим. Исприка што смо мало вас заморили тиме“

СИТУАЦИЈА у којој се налази БиХ дефинитивно више никога не треба да изненађује или чуди. Таква је јер је воде политичари способни само за скандале, па и пред највишим званичницима ЕУ, преноси ТВ1.

Тако је било и на обраћању јавности након састанка чланова Предсједништва са предсједником Европског вијећа Доналдом Туском (у Скопљу).

У средишту скандалозног понашања дугогодишњи партнери – Драган Човић и Бакир Изетбеговић. Засјенили су и посјету и њен значај.

Скандалозно понашање током обраћања медијима започео је предсједавајући. Наравно – горућом причом протеклих дана о изградњи Пељешког моста.

„Замолио сам Туска да нам помогне да нађемо обострано прихватљиво рјешење за изградњу Пељешког моста. Оно које ће задовољити и хрватске интересе, али и босанска права по УНКЛУС-у, ништа ни више ни мање од тога“, казао је Изетбеговић.

Када је дошао на ред, Човић је наставио скандал. Наравно, дајући пуну подршку Хрватској. То је, каже питање сусједа, а не БиХ, те да је то јасан став у свим институцијама БиХ, као и да је изградња интерес југа БиХ.

„Надам се да ћемо се ми врло брзо разумјети у БиХ, да се о овако осјетљивим стварима са нашим сусједима прво договоримо у институцијама БиХ, па да онда излазимо у јавност, са појединачним стајалиштима, приватним и страначким као таквим. Исприка што смо мало вас заморили тиме“, рекао је Човић.

Појаснио је Човић и да су разлике плод изборне кампање.

Јасна је то порука – дугогодишњи партнери се овако и понашају само због личних и страначких интереса. А када је дошао ред на Туска да говори, скандал је кулминирао.

Беспотребно уваљујеш човјека. (…) Да га испратим док говори…

„Добра идеја, то би ми могао бити нови надимак. `Господин консензус`. Свиђа ми се“, одговорио је Туск.

Очито збуњеном званичнику ЕУ није било најјасније шта се догађа између Човића и Изетбеговића.

Тако су партнери још једном обрукали државу управо пред представником Уније којој наводно обојица теже повести народе и грађане. Но, Изетбеговићу ни то није било довољно па је за стање у држави оптужио медије.

„Понекада иду лоше поруке из БиХ. Понекада се чини да кризе у овој земљи не престају. Уствари, стање односа у БиХ је пуно боље од онога што је перцепција и што је слика коју шаљу медији из ње“, рекао је Изетбеговић.

Тако су Човић и Изетбеговић посјету и циљ бацили у сјену. Туск је дошао да припреми самит земаља регије и ЕУ.

„Ми из БиХ треба да охрабримо пријатеље из ЕУ, треба да им дамо аргумента, а то значи да морамо са више оптимизма, мање сукоба и више компромиса заједнички наступити“, додао је Младен Иванић.

Након што је дошао себи од шока, Туск је поручио да самит у Софији треба бити прилика да се потврди европска перспектива држава регије.

„ЕУ је најпоузданији партнер Западном Балкану. Желимо регију и ЕУ повезати конкретним пројектима. Морамо сарађивати и како би се одбранили од сигурносних изазова. ЕУ је спремна наставити испуњавати обећања“, поручио је Туск.

Напоменуо је Туск и оно што брине ЕУ.

„Брине нас реформа Изборног закона. ЕУ жели да се тренутни застој ријеши“, рекао је.

БиХ је након састанка чланова Предсједништва с Туском потписала и два уговора за изградњу дионица Коридора 5Ц са Европском инвестицијском банком, вриједна 150 милиона еура. Ради се о кредитима за изградњу дионица Мостар југ и Зеница сјевер.

Наравно, након скандала, није било прилике да новинари поставе питања.

(ТВ1)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар