Видео Одабрано Свијет

Кина осваја скривену страну Мјесеца помоћу „Зеца од жада“ који емитује слике пријеко „Сврачијег моста“

У ПЕКИНГУ ОБЈАВЉЕН И ПАНОРАМСКИ СНИМАК САЧИЊЕН ОД 80 ФОТОГРАФИЈА
  • Објављен је и 12-томинутни снимак меког спуштања „Чанг’е 4″, начињен од више од 4.700 фотографија са камере уграђене у сонду Чанг`е-4. Види се како она прилагођава висину лета, брзину и нагиб док маневрише избегавајући препреке на тлу

КИНА је данас објавила фотографије са тамне стране Месеца које су начинили лунарни ровер и сонда која га је спустила на скривену површину јединог Земљиног природног сателита.

Њена свемирска агенција назвала је то још једним тријумфом мисије Чанг’е чија је важна полазна тачка било спуштање на Месец првог апарата „Зец од жада“ („Јуту-1“) 2013-те, а још важније – лансирање у мају 2018-те комуникационог сателита „Сврачији мост“ који обезбеђује везу између сонде, лунохода и кинеског космичког командног центра.

Државна телевизија је приказала ровер „Јуту 2″ и сонду „Чанг’е-4″ на страни Месеца која је увек окренута од Земље.

Фотографије су преко „Сврачиијег моста“ послате контролном центру у Пекингу који је прецизирао да су настале одмах после спуштања на `тамну страну` јединог Земљиног природног сателита. А да су потом – због температура које су могле оштетити електронику – сонда и њен ровек наредних седам дана „спавали“.

Сонда и лухоход су се после „буђења“ прво међусобно фотографисали.

„Све је – и сонда, и ровер, и комуникациони сателит – у стабилном стању. Постигли су унапред задате инжењерске циљеве и сада улазе у фазу научних истраживања. Објављујем да је мисија ‘Чанг’е-4’, као део лунарног истраживачког програма ‘Чанг’е’, била успешна“, рекао је директор кинеске свемирске агенције Жанг Кеђиан.

На послатим сликама се види каменита површина с оштрим ивицама кратера, што ће бити изазов за одређивање будућих траса за ровер, пренела је агенција Синхуа.

Међу сликама ја и пуна панорама од 360 степени склопљена од 80 фотографија које је сонда усликала након што је избацила ровер на површину Месеца.

„Из панораме можемо видети да је сонда окружена с много мањих кратера, што је заиста узбудљиво“, рекао је Ли Чунлај, заменик директора кинеских опсерваторија.

Такође, објављен је и 12-томинутни снимак меког спуштања „Чанг’е-4″, начињен од више од 4.700 фотографија камере уграђене у сонду. Види се како сонда прилагођава висину лета, брзину и нагиб док маневрише избегавајући препреке на тлу.

Научници се надају да ће посматрање космоса на ниским фреквенцијама тамне стране Месеца, где су радио-сигнали са Земље блокирани, помоћи да се сазна више о раним данима Сунчевог система и настанку првих звезда у универзуму.

Тамна страна Месеца је много пута посматрана из Месечеве орбите али никада није истраживана на површини.

(Бета – Факти)

http://fakti.org/kina/kina-osvaja-skrivenu-stranu-meseca-pomocu-zeca-od-zada-koji-emituje-slike-preko-svracijeg-mosta

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар