Вијести Свијет

Абазовић: Његош је највећа личност Црне Горе, локализујемо га и на његову штету

ГОВОРИО НА ЈУБИЛАРНИМ „ЊЕГОШЕВИМ ДАНИМА“ У БУДВИ
  • Дритан АБАЗОВИЋ: Његошева мисао, која је космополитска, ванвременска и универзална, нека нас подстиче да будемо добри људи, да схватимо да је његова вриједност универзална и да његово локализовање значи и његово потцјењивање

ПЕТАР Други Петровић Његош је највећа личност у историји Црне Горе, његова вриједност је универзална, те његово локализовање значи и његово потцјенивање, истакао је црногорски премијер Дритан Абазовић у Будви на 10. Међународном научном скупу „Његошеви дани“.

– Његошева мисао, која је космополитска, ванвременска и универзална нека нас подстиче да будемо добри људи, да схватимо да је његова вриједност универзална и да његово локализовање значи и његово потцјењивање – рекао је Абазовић.

Абазовић је истакао да је Његош велики, не само пјесник, него и филозоф и да његово локализовање не треба ни њему, ни Црној Гори.

– Стога смо изабрали право мјесто да се вечерас скупимо у Будви, да уживамо космополитски дух свих оних који су посјетиоци овог града и ове државе, а да знамо да је мисао Његошева универзална и у овим постидеолошким временима и заправо не може да се превазиђе. У томе и јесте његова величина. И контроверза коју носи заправо говори о његовој величини – рекао је Абазовић.

Он је изразио задовољство чињеницом да се јубиларни „Његошеви дани“ одржавају у Будви, која је одлучила да конкурише за европску пријестоницу културе.

– То је највећи државни пројекат у култури и побједа Будве би значила да је Црна Гора не само суштински, него и формално достигла један значајан европски ниво. У то име ја желим Будви побједу – рекао је Абазовић.

Међунардони научни скуп „Његошеви дани“ организује Филолошки факултет из Никшића.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар