Вијести Федерација/БиХ

Амбасада САД у Сарајеву: Гарда Мериленда неће у БиХ користити осиромашени уранијум

ОДРЕАГОВАЛА НА ДОДИКОВУ ИЗЈАВУ ДА ЋЕ СА 30.000 СПРЕИЈЧИТИ ВЈЕЖБУ НАТО НА МАЊАЧИ

НАКОН што је предсједник РС Милорад Додик синоћ изјавио да ће он окупити 30.000 људи на Мањачи како би „блокирао војну вјежбу НАТО-а“, затражили смо коментар од Амбасаде САД у Сарајеву.

– Наше саопћење за медије довољно говори само за себе и немамо ништа додати о овој теми на оно што је наведено у саопћењу за медије – казали су из Амбасаде за „Аваз“.

Из Амбасаде је јучер саопћено да „неки политичари настављају користити измишљену причу о такозваној НАТО вјежби, како би плашили грађане БиХ, упркос нашим континуираним напорима да осигурамо тачне и правовремене информације о вјежби“

– Као што смо у више наврата истакли, у склопу континуиране, уске сарадње између БиХ и Сједињених Америчких Држава у области сигурности, Уред за сарадњу у области одбране (ОДЦ) Амбасаде САД и Национална гарда Државе Мериленд тренутно раде с Министарством одбране БиХ и Оружаним снагама БиХ како би за Предсједништво БиХ припремили препоруку за одобрење билатералне вјежбе Националне гарде државе Мериленд и ОСБиХ, која ће се одржати 2019. године. Уколико се постигне договор, ова активност бит ће веома слична претходним вјежбама које су проведене широм БиХ и регије у склопу Програма државног партнерства у Србији, Црној Гори, Македонији, Хрватској и Словенији. Ниједна активност у склопу ове вјежбе неће укључивати употребу осиромашеног уранија нити борбене муниције. Током вјежби ове врсте користи се муниција намијењена за обуку која није штетна за околину.

Као и увијек, када су овакве вјежбе у питању, уско сарађујемо с релевантним институцијама како бисмо дефинирали детаље активности, што укључује и овоседмичне састанке између официра из Уреда за сарадњу у области одбране Амбасаде САД, Националне гарде Мериленд и њихових колега из БиХ.

Ова активност дио је дугогодишње сарадње између Сједињених Америчких Држава и Босне и Херцеговине која укључује партнерство Националне гарде Мериленд и Оружаних снага БиХ које је било изузетно корисно и за БиХ и за САД током свих 16 година постојања“ – саопћено је јучер из Амбасаде САД.

http://avaz.ba/vijesti/bih/365010/ambasada-sad-o-dodikovoj-najavi-da-ce-blokirati-nato-vjezbu

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар