Вијести Свијет

Американци наоружавају Хрватску са 12 унапријеђених половних израелских F16

АМЕРИЧКА АГЕНЦИЈА АП: ЗАГРЕБ ЈАЧА СВОЈУ ОДБРАНУ ЗБОГ РУСКОГ НАОРУЖАВАЊА СРБИЈЕ
  • Позивајући се на хрватске медије, Ројтерс каже да је озбиљна конкуренција Изреалу био шведски СААБ, који је нудио нове Грипен авионе, али за много већу цијену

О ОДЛУЦИ Хрватске да од Израела купи ескадрилу од 12 половних борбених авиона F16 извјештавају и стране агенције, међу којима и АП која каже да куповином унапријеђених израелских борбених ловаца званични Загреб јача своју одбрану због руског наоружавања сусједне Србије.

„Хрватска води мини-трку у наоружању с руском савезницом Србијом, која је недавно добила шест коришћених руских борбених ловаца МиГ-29. Москва покушава да повећа свој утицај на Балкану, првенствено кроз Србију“, наводи АП.

Агенција констатује да је то највећи војни посао Хрватске од распада бивше СФРЈ.

За авионе Ф16 се каже да су израелски авиони, који су поклон САД, значајно модификовани.

Ројтерс је јавио да је хрватска влада одлучила о куповини „десетак Ф16 авиона за своју ваздушну силу“, те да је опредјељење за понуду Израела дошло на основу препоруке Савјета за националну безбједност, који је засједао прошле седмице.

Агенција цитира ријечи премијера Андреја Пленковића на сједници владе који је рекао да ће ти авиони бити употребљиви најмање 25 година и да ће Хрватску коштати највише 50 милиона долара годишње у наредних 10 година.

Британска агенција напомиње и да је Хрватска тендер за набавку борбених авиона расписала још прошле године.

Позивајући се на хрватске медије, Ројтерс каже да је озбиљна конкуренција Изреалу био шведски СААБ, који је нудио нове Грипен авионе, али за много већу цијену.

Иначе, Хрватска се придружила НАТО савезу у 2009. а Европској унији 2013. године.

Наводи се и да садашње хрватско ваздухопловство чине застарјели млазњаци типа МИГ 21.

И АФП подсјећа да је Загреб прошле године расписао тендер за набавку војних авиона који би замијенили застарјеле авионе МиГ-21 совјетске производње, те да су се на тендер, осим Израела, јавили и Грчка, Шведска, Јужна Кореја и САД.

Агенција пише да се вјерује да је данашња одлука владе била пука формалност, те да је дио стручне и политичке јавности често изражавао забринутост због застарјелих МИГ-ова од којих су потпуно оперативна само четири.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар