Вијести Свијет

Аврамопулос: Прихватни центри за мигранте у Србији? Не, никако!

ЕУ НА ВРХУНЦУ МИГРАНТСКЕ КРИЗЕ ДАЛА З. БАЛКАНУ 107 МИЛИОНА ЕВРА – ДОБАР ДИО СРБИЈИ

ЕВРОПСКИ комесар за миграције Димитрис Аврамопулос изјавио је да у Европској унији нема планова да у Србији буду прихватни центри за мигранте.

Аврамопулос је у интервјуу Политици рекао да ЕУ о оснивању мигрантских центара у Африци или на европском тлу, али ван ЕУ, није разговарала ни с афричким државама ни са земљама Западног Балкана.

На питање да ли постоји план у ЕУ да такви центри буду на територије Србије, Аврамопулос је рекао „не, никако“.

„Дозволите ми да кажем да је регион Западног Балкана један од најјачих партнера ЕУ у решавању питања нерегуларне миграције. Наша сарадња до сада, политички али и оперативно, дала је резултате на свим нивоима. Србија је играла и наставља да игра веома важну улогу у овом настојању“, рекао је Аврамопулос.

Европски комесар је рекао да је на врхунцу мигрантске кризе ЕУ обезбиједила 107,4 милиона евра за помоћ земљама Западног Балкана у суочавању с миграционим притиском.

„Србија је значајан корисник те финансијске, али и политичке и оперативне подршке“, рекао је Аврамопулос.

Он је рекао да је од 2007. Западном Балкану додијељена подршка у вези с миграцијама од 208,6 милиона евра за побољшање граничне контроле и услова за прихват азиланата, усклађивање са стандардима ЕУ, као и за заштиту и помоћ мигрантима и избјеглицама у региону.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар