Вијести Странке

Бојић: Мектић је својим изјавама нанио много штете Републици Српској

ЧЛАН ГО ДНС БОРИСЛАВ БОЈИЋ: „СДС САМ НАПУСТИО ЗБОГ ЊЕНОГ ЛУТАЊА НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ“
  • Бојић је рекао да ће бити занимљив изборни дуел лидера СНСД-а Милорада Додика и почасног предсједника ПДП-а Младена Иванића за позицију српског члана Предсједништва БиХ: „Обојица су доста политички искусни, али о побједнику ће одлучити народ“

ЧЛАН Главног одбора ДНС-а Борислав Бојић рекао је вечерас да има много штете за Републику Српску од изјава министра безбједности БиХ Драгана Мектића и да би било боље да их „сведе на нормалну мјеру“.

Бојић каже да није задовољан како је Мектић говорио о материјално-техничком опремању и оспособљавању припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, јер је то начин да ова институција ефикасно одговори на безбједносне пријетње.

„Позитивне су Мектићеве критике рада тужилаштава и судова“, рекао је Бојић за АТВ.

Он је поновио да је напустио СДС јер су неки други лидери преузели дио идеолошког профила и политичког простора у којем је раније традиционално дјеловала његова бивша странка, заступајући интересе Срба и Републике Српске.

„СДС сам напустио и због њеног лутања и тражења на политичкој сцени“, рекао је Бојић и додао да одговорност за стање у СДС-у сносе појединци који су на челу те странке и да оно што тренутно раде није ефикасно вођење политике једне партије.

Бојић је истакао да му одговара што ДНС има благо десну политичку оријентацију и припада народњачким партијама. „То је реалан простор за политичко дјеловање у коме је у Српској и БиХ потребно обезбиједити политичку стабилност како би дошло и до економског развоја“, рекао је Бојић.

Он је навео да ће Клуб посланика ДНС-а, формиран у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, дјеловати у складу са политикама странке.

„Када је ријеч о сарадњи са представницима СНСД-а и Савеза за промјене у парламенту БиХ, не постоји разлог да не разговарамо и с једнима и другима у интересу грађана Српске. Партнерски однос са СНСД-ом постоји, али имаћемо своје јасне и дефинисане ставове“, поручио је Бојић.

Он је рекао да није добро да се о информацијама о потенцијалним безбједносним пријетњама у БиХ води политичка расправа у медијима, већ то треба да буде препуштено надлежним органима и стручњацима.

Када је ријеч о цурењу информација из Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ, Бојић је рекао да парламент БиХ треба да врши надзор над том агенцијом како би добили све одговоре на спорна питања.

„Надлежна тужилаштва треба да покрену поступак против оних који повјерљиве информације пуштају у јавност. Ту је потребна одговорност и ја ћу је тражити“, рекао је Бојић.

Говорећи о измјенама Кривичног закона БиХ у парламенту БиХ, Бојић је рекао да је против хитне процедуре, наводећи да у редовном парламентарном поступку треба доћи до усвајања квалитетног и системског законског рјешења, уз амандманско дјеловање и консултовање стручњака.

„Овако постоји опасност да Уставни суд БиХ стави ван снаге овај закон, што би створило велике проблеме. Понављам, овдје се ради о врсти злоупотребе да се закон усваја по хитној процедури“, рекао је Бојић, који је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Говорећи о најављеним измјенама Изборног закона БиХ и увођењу камера, видео-надзора и оптичких скенера на бирачким мјестима како би се, наводно, спријечиле изборне преваре, Бојић је навео да није добро што се и тај акт усваја по хитном поступку.

„То је један од најважнијих прописа послије Устава и најбоље је до њега доћи консензусом. Ипак, тешко је у изборној години добити квалитетно рјешење на том плану“, рекао је Бојић.

Он је навео да је ДНС против увођења скенирања на бирачким мјестима, јер такав поступак нема сагласност Агенције за заштиту личних података БиХ, додајући да се могу десити проблеми са конституисањем власти и блокадама у БиХ уколико не буде измјена Изборног закона БиХ.

Бојић је рекао да ће бити занимљив изборни дуел лидера СНСД-а Милорада Додика и почасног предсједника ПДП-а Младена Иванића за позицију српског члана Предсједништва БиХ.

„Обојица су доста политички искусни, али о побједнику ће одлучити народ“, рекао је Бојић, додајући да коначна одлука о директним кандидатурама у оквиру владајућег блока у Српској још није дефинисана, јер и даље трају преговори.

(Срна)

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар