Вијести

Чепурин: Русија и Србија су сагласне и поводом Републике Српске и поштовања Дејтона

НАЈАВИО СКОРЕ ПОСЈЕТЕ БЕОГРАДУ ВАЛЕНТИНЕ МАТВИЈЕНКО И ДМИТРИЈА РОГОЗИНА
  • Амбасадор РФ у Београду нагласио да је Русија заинтересована за проширење економске сарадње, а да се војно-техничка сарадња одвија на начин који је уобичајен у међународној пракси и да није уперена ни против кога: „Зато у томе такође не видим ништа страшно. Како исправно кажу српско руководство и предсједник Александар Вучић, Срби желе да се осјећају сигурније, мирније, а та сарадња није уперена против неког другог, већ да би се осигурала сопствена безбједност“

РУСКИ амбасадор у Србији Александар Чепурин изјавио је да између Русије и Србије нема никаквих контрадикторности и да Русија подржава њен неутралан статус, територијалну цјеловитост, а слаже се са њом и када је ријеч о Републици Српској и поштовању Дејтонског споразума.

„Око већине битних питања дијелимо заједнички интерес, управо стога нам је далеко лакше да сарађујемо, шта год да је тема. Разговарамо о неутралном статусу Србије, што и јесте нормалан став и ми га у потпуности подржавамо“, рекао је Чепурин за „Спутњик“.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Чепурин истиче да је по свим законима и свим међународним правилима Космет и даље дио Србије и да Русија „у потпуности подржава територијалну цјеловитост Србије, законита права и интересе Београда“.

„Слажемо се и када је ријеч о Републици Српској и поштовању Дејтонског споразума. У томе је наша заједничка снага“, рекао је Чепурин.

Он је подсјетио да Србија и Русија имају потписану Декларацију о стратешком партнерству у којој се дефинише рад на развоју политичких односа и указао да је у складу с тим у Србији недавно боравио министар одбране Русије Сергеј Шојгу, а планира се и долазак предсједника Савјета Федерације Валентине Матвијенко.

Чепурин је истакао да се крајем године очекује и посјета руског вицепремијера Димитрија Рогозина на састанак међувладине економске комисије.

„Када је ријеч о економији, започета је изградња погона за дубоку прераду нафте у Панчеву, то је руско-српска инвестиција од 300 милиона евра инвестирања у српску економију. Започела је и изградња велике топлане у Панчеву, то је 180 милиона евра инвестиције, а у питању је руско-кинеско-српски пројекат. Укупно 16 одсто средстава у буџет Србије уплаћује НИС“, рекао је Чепурин.

Он је напоменуо да је Русија заинтересована за проширење економске сарадње, а да се војно-техничка сарадња одвија на начин који је уобичајен у међународној пракси и није уперена ни против кога.

„Зато у томе такође не видим ништа страшно. Како исправно кажу српско руководство и предсједник Александар Вучић, Срби желе да се осјећају сигурније, мирније, а та сарадња није уперена против неког другог, већ да би се осигурала сопствена безбједност“, рекао је Чепурин.

Он је оцијенио да је пажња посвећена посјети америчког званичника Брајана Хојт Јиа Србији била превелика имајући у виду да је он, како се изразио, „седамдесет пети замјеник двадесет четвртог помоћника замјеника министра иностраних послова САД“.

Руски амбасадор је оцијенио да Брајан Хојт Ји никада „није ни видио (америчког предсједника Доналда) Трампа, па чак ни америчког државног секретара Рекса Тилерсона, јер су то различити рангови“.

Чепурин је указао да је одлично питање кога Ји представља „јер се врло добро зна да је америчко друштво подијељено“.

„Представља ли он претходну власт? Представља ли нову администрацију? Америчка елита је оштро подијељена и један дио мрзи други. Апсолутно није јасно“, додао је он.

 

Срна

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар