Вијести Свијет

CIA двије године у тајном затвору у Румунији мучила Саудијца

ГОДИНУ ДАНА У СЛИЧНОМ ТАЈНОМ ЗАТВОРУ У ЛИТВАНИЈИ МУЧЕН ЈЕДАН ПАЛЕСТИНАЦ

РУМУНИЈА и Литванија дозволиле су да на њиховим територијама буду смјештени тајни затвори САД у којима су били притворени и злостављани Палестинац и држављанин Саудијске Арабије, пресудио је данас Европски суд за људска права са сједиштем у Стразбуру.

Како преноси АП, суд је саопштио да је држављанин Саудијске Арабије Абд ал Рахим Ал Нашири, који је касније послат у затвор у заливу Гвантанамо, био притворен и злостављан у Румунији од септембра 2003. до октобра 2005.

Суд је зато позвао Румунију да истражи тај случај и казни одговорне, али, како агенција напомиње, Букурешт негира да су се на његовој територији налазиле такве установе Централне обавјештајне агенције САД (CIA).

Суд је, наводи се, саопштио и да је Литванија на својој територији омогућила да се налази затвор CIA од фебруара 2005. до марта 2006, гдје је био заточен Палестинац Абу Зубајдах, осумњичен да је планирао нападе 11. септембра 2001.

Адвокат Ал Наширија пресуду суда је окарактерисао као „оштар прекор срамним покушајима Румуније” да прикрије да је обезбиједила на својој територији постојање тајног затвора CIA, јавља АП а преноси Танјуг.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар