Вијести Федерација/БиХ

Човић у Загребу: Тражимо легитимно представљање Хрвата на свим нивоима власти у БиХ

ГОВОРИО И О РАВНОТЕЖИ ИЗМЕЂУ ГРАЂАНСКОГ И КОЛЕКТИВНО-ЕТНИЧКОГ

ХРАТСКИ члан Предсједништва БиХ Драган Човић истакао је током предавања у Загребу да се на свим нивоима власти у БиХ мора обезбиједити легитимно представљање хрватског народа, кроз потпуно остварење начела конститутивности, односно равноправности, истовремено поштујући принципе и основне вриједности ЕУ и поштовања људских права.

„Да би се заштитила колективна права у БиХ, мораће се тражити аранжман којим би се успоставила равнотежа између грађанског и колективно-етничног уређења, да се не би направила дискриминација према било ком појединцу или групи“, истакао је Човић на предавању у палати Хрватске академије наука и умјетности.

На предавању о теми „О људским правима у БиХ, са посебним освртом на статус конститутивног хрватског народа“, Човић се осврнуо и на проблем исељавања становништва из БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

„Сви заједно морамо тражити рјешење овог проблема“, поручио је Човић, а као једно од рјешења навео је промјену концепта образовања у БиХ и прилагођавање тржишту рада.

Човић је оцијенио да БиХ мора сама модернизовати образовни систем и понудити нова знања, прије него што неко други, интеграционим процесом уласка у ЕУ, од ње то затражи прилагођавање

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар