Вијести Федерација/БиХ

Црнадак у разговору са Габриелом тражио подршку БиХ „пријатељских земаља“

БИЛО РИЈЕЧИ И О ОПШТИМ ИЗБОРИМА СА НАГЛАСКОМ НА ИЗМЈЕНАМА ИЗБОРНОГ ЗАКОНА БиХ
  • Разговарано и о односу између БиХ и НАТО и регионалној сарадњи
  • Зигмар ГАБРИЕЛ: Њемачка снажно подржава европску перспективу БиХ која мора бити стварна и опипљива

МИНИСТАР спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак састао се данас у Берлину с министром спољних послова Савезне Републике Њемачке Зигмаром Габриелом.

Теме састанка су биле: наставак процеса европских интеграција БиХ и регије, унутрашњеполитичка ситуација у БиХ пред опште изборе с нагласком на преговоре о измјенама Изборног закона.

На почетку састанка констатовано је да су односи БиХ и СР Њемачке добри и без отворених питања.

Црнадак је оцијенио сусрет веома значајним због тога што долази након прошлоседмичне предаје одговора на Упитник ЕК и уласка БиХ у нову фазу процеса европских интеграција у којој се очекује добијање кандидатског статуса и након тога почетак преговора с Европском унијом.

У овој фази, нагласио је Црнадак неопходан је наставак подршке пријатељских земаља.

Њемачка је почевши од покретања њемачко-британске иницијативе која је помогла деблокади процеса европских интеграција регије препознала важност европске перспективе регије, и константно подржавала напредак Босне и Херцеговине и регије западног Балкана.

Додао је да ће даљњи напредак на европском путу БиХ зависити и од тога хоће ли бити поправљена општа клима и односи унутар БиХ, а нарочито колико ће се урадити на јачању владавине права и борби против корупције што нова Стратегија ЕУ за западни Балкан ставља у први план.

Истакнуо је задовољство посвећеношћу Њемачке и ЕУ европском путу Босне и Херцеговине и западног Балкана и јасном поруком нове Стратегије ЕУ којом је потврђен приступ мјерења напретка сваке земље на основу индивидуалних постигнућа и на основу испуњавања критерија.

Црнадак је нагласио опредијељеност БиХ за даљње јачање регионалне сарадње у оквиру Берлинског процеса и Западнобалканске шесторке (WБ6) и наставак провођења активности које имају за циљ унапређење политичког дијалога, регионалне сарадње и вођење политике добросусједства.

Габриел је поздравио предају одговора БиХ на Упитник Европске комисије. Истакао је да према новој Стратегији ЕУ цијела регија има прилику да напредује и искористи замах процеса ка европским интеграцијама. Подсјетио је да Њемачка снажно подржава европску перспективу наше земље те да ће наставити активно подржавати њен реформски процес и трансформацију у демократску државу с владавином права. Сматра да перспектива Босне и Херцеговине за ЕУ мора бити стварна и опипљива те да се у ту сврху ЕУ и њене државе чланице морају снажно ангажовати у превладавању препрека и интереса који успоравају реформе.

На састанку је разговарано и о Изборном закону БиХ, односу између БиХ и НАТО, регионалној сарадњи као и другим актуелним темама у БиХ.

У вечерњим сатима Црнадак ће на церемонији отварања манифестације „Дунавски салон“ (Donau Salon 2018) као представник земље суорганизатора имати уводно обраћање заједно с државним секретаром за политичка питања савезне покрајине Баден-Вирттемберг Терезом Шопер.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар