Вијести Предсједник РС

Цвијановић: Историјска је била одлука о стварању Војске Републике Српске

„БИЛА ЈЕ ГЛАВНА СНАГА У РАТУ И ГАРАНТ ОПСТАНКА И РАВНОПРАВНОСТИ СРПСКОГ НАРОДА“
  • Предсједник РС у име грађана Српске, честитала 12. мај – Дан ВРС припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ који чува њене традиције и идентитет

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је одлука о стварању Војске Републике Српске (ВРС), 12. маја 1992. године, била историјска и предуслов за одбрану и заштиту српског народа на његовим вјековним огњиштима.

Цвијановићева је у честитки поводом обиљежавања овог значајног датума навела да је Војска Републике Српске, вођена пожртвованошћу, патриотизмом и несебичном храброшћу, била главна снага у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и гарант опстанка народа и његове равноправности.

„Наша трајна обавеза је да никада не заборавимо немјерљиве жртве бораца који су своје животе и дијелове тијела уградили у темеље отаџбине јер њиховом заслугом данас уживамо слободу и мир, које, зарад њих и будућих генерација, морамо чувати, а Републику Српску, као највећу тековину, јачати“, навела је Цвијановићева у честитки.

Она је, у своје и у име грађана Српске, честитала 12. мај – Дан Војске Републике Српске припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

ВРС је била оружана сила Српске и основана је под називом Војска Српске Републике БиХ 12. маја 1992. одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ.

Касније је ушла у састав Оружаних снага БиХ, а војно насљеђе и њен идентитет његује Трећи пјешадијски (Република Српска) пук.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар