Вијести

Добој своје највеће признање уручио америчкој амбасадорки Морин Кормак

ОДБОРНИЦИ СНСД И СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ ОДБИЛИ ДА ПРИСУСТВУЈУ ЦЕРЕМОНИЈИ
  • Новчане награде у износу од по 3.000 КМ добили су Карате клуб „Слога“, Хрватско културно друштво „Напредак“ и Хуманитарна организација „Мерхамет“

ПОВОДОМ 28. јуна, Дана града Добоја, његово највеће признање – Плакета града – уручено је данас Морин Кормак, амбасадорки САД у БиХ, али на свечаној академији нису били одборници СНСД-а и СП-а.

Обрен Петровић, градоначелник Добоја, примијетио је њихов изостанак, али није желио да коментарише разлоге недоласка, те је истакао да су велике заслуге америчког народа и САД у опоравку Добоја након катастрофалних поплава у мају 2014. године, те сматра да је награда отишла у праве руке.

„Ово је признање народу САД који улаже средства преко одређених фондова. Кормакова је амбасадорка у овом периоду, која је примила то признање, али ја се сјећам, када су биле поплаве да је нама директно из Амбасаде пуно помогао Николас Хил, који је у то вријеме обнашао дужност замјеника амбасадора, према томе ми смо хтјели да америчком народу одамо признање за све што су учинили“, изјавио је Петровић.

Одржавање академије три дана раније Петровић је оправдао усаглашавањем термина, како би сви лауреати могли да присуствују свечаности.

Сезона је годишњих одмора и то је једини разлог зашто одборници СНСД-а нису присуствовали свечаној академији, каже Урош Гостић, предсједник добојског СНСД-а, те додаје да странка није одлучивала о томе да ли ће се ићи на скуп.

Кормакова је казала да је веома срећна што је могла примити признање у име свих њених колега из Амбасаде и онога што су урадили, те додала да су прави посао заправо обавиле Добојлије.

„Од поплава 2014. УСАИД је издвојио преко 1,5 милиона долара да би се помогло Добојлијама да се обнове ватрогасни дом, потом школе, мали предузетници, мала предузећа, пољопривреда. Наше колеге из Министарства одбране су помогле и обнову обданишта, школе ‘Свети Сава’, Центра за дјецу и омладину с посебним потребама, и сада школу у Подновљу“, казала је Кормакова.

Амблем града уручен је хуманитарки из Холандије Марлиз ван Хофен, оснивачу „Пријатељске куће“, те Организационом одбору Међународног рукометног ТВ турнира шампиона.

„Врло сам поносна. Нисам ја то, наравно, сама зарадила, ни заслужила, има велика екипа иза мене. Таман ове године пунимо 25 година рада, од ’93. до сада, и стварно ми је јако, јако драго“, рекла је Марлиз ван Хофен.

Новчане награде у износу од по 3.000 КМ добили су Карате клуб „Слога“, Хрватско културно друштво „Напредак“ и Хуманитарна организација „Мерхамет“.

https://www.nezavisne.com/novosti/gradovi/Kormakovoj-uruceno-najvece-priznanje-grada-Doboja/485319

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар