Вијести Предсједник РС

Додик: У Хрватској мора престати прикривена подршка пораженој злочиначкој политици

ПОТПУНО ПОДРЖАВАМО СРБИЈУ ПОВОДОМ ИЗЛОЖБЕ „ЈАСЕНОВАЦ – ПРАВО НА НЕЗАБОРАВ“
  • „Пијетет није провокација, како то тврде хрватски званичници. Сви ми појединачно, али и као друштво, морамо уважавати све невине жртве које су страдале у било ком дијелу свијета, а посебно оне нама најближе”

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик упозорио је да негирање размјера страдања у Јасеновцу од званичних органа Хрватске у злонамјерним и екстремистичким круговима може бити протумачено као одобравање злочина, због чега је за цијели регион изузетно важно то што је Србија одлучила да на овакав начин додатно упозна свијет о злочину над Србима, Јеврејима и Ромима на том подручју.

„Као предсједник Републике Српске и као Србин, желим да захвалим Србији што је то учинила, а Српска ће са своје стране да учини све да помогне да се истина о Јасеновцу и страдању нашег народа чује што даље и што боље, ма колико то некоме сметало“, истакао је Додик.

Он је поручио да у потпуности подржава Србију и њене ставове када је ријеч о изложби „Јасеновац – право на незаборав“, која је постављена у сједишту УН у Њујорку, наводећи да му, с друге стране, нису јасна реаговања званичника Хрватске.

„Пијетет није провокација, како то тврде хрватски званичници. Сви ми појединачно, али и као друштво, морамо уважавати све невине жртве које су страдале у било ком дијелу свијета, а посебно оне нама најближе“, рекао је Додик Срни.

Предсједник Српске је закључио да је, због будућности свих у региону и генерација које долазе, крајње вријеме да се престане са прикривеном подршком злочиначкој политици која је поражена у Другом свјетском рату.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић отворио је прошле седмице изложбу о Јасеновцу у сједишту УН у Њујорку, коју је званични Загреб свим дипломатским средствима покушао да спријечи, а потом је оптужио Србију да овом изложбом „манипулише и пласира лажне податке” и да страдање у том логору „користи у пропагандне сврхе”.

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је ноту Амбасади Србије у Загребу, којом изражава „дубоко незадовољство“ због изјава министра спољних послова Србије у сједишту УН у Њујорку приликом отварања изложбе „Јасеновац – право на незаборав“.

У ноти се тврди да су „изјаве министра Дачића у УН показале да Србија наставља са злоупотребом и манипулисањем жртвама Јасеновца у дневнополитичке сврхе“.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар