Вијести

Додику Орден Универзитета у И. Сарајеву за изузетан допринос његовом развоју

У ИМЕ СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ПРИМИО ГА ЊЕГОВ САВЈЕТНИК БОШКО ТОМИЋ
  • Повеља Универзитета уручена министру за Срђану Рајчевићу, начелнику општине Пале Бошку Југовићу, директору „Електропривреде Републике Српске“ Луки Петровићу и професору Радославу Грујићу са Технолошког факултета
  • Универзитет у Источном Сарајеву има 15 факултета и двије академије

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕМ Предсједништва БиХ Милораду Додику на свечаној академији, поводом Дана и крсне славе Универзитета у Источном Сарајеву – Светих Ћирила и Методијадодијељено је највеће признање ове високошколске установе.

Орден Универзитета за нарочите заслуге и изузетан допринос његовом развоју.

Признање је, у име Додика, који је и српски члан Предсједништва БиХ, примио његов савјетник Бошко Томић, истичући да ова награда иде у праве руке, човјеку који је од оснивања Универзитета у Источном Сарајеву пружао пуну подршку овој високошколској установи.

Томић је нагласио да је Универзитет у Источном Сарајеву бедем одбране и ослонац развоја српске научне мисли у овом дијелу Републике Српске.

„Универзитет у Источном Сарајеву плијени пажњу и заслужује посебне похвале за континуирани научно-истраживачки рад, као и образовање властитог наставног кадра, укључујући и стварање оптималних услова за останак младих у Републици Српској“, рекао је Томић.

На свечаној академији, у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву, повеља Универзитета уручена је министру за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђану Рајчевићу, као и начелнику општине Пале Бошку Југовићу, директору „Електропривреде Републике Српске“ Луки Петровићу и професору Радославу Грујићу са Технолошког факултета.

Југовић је рекао да је ово признање велика част и привилегија јер је локална заједница препозната као чврст ослонац интенцијама Универзитета да задржи и унаприједи достигнути ниво репрезентативности и престижности.

„Универзитет у Источном Сарајеву својеврсни је генератор укупног друштвеног, културног, демографског и привредног развоја ових простора“, истакао је Југовић.

Награда „Амбасадор Универзитета“ додијељена је професору Миодрагу Чолићу, првом декану Војномедицинске академије (ВМА) у Београду, академику који је ангажован на Медицинском факултету у Фочи.

Плакете Универзитета у Источном Сарајеву добили су шеф кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Данијел Драгичевић, савјетник предсједника Републике Српске Душан Петровић, професори Музичке академије Љубо Божовић, Православног богословског факултета Здравко Пено, Технолошког факултета Миомир Павловић, Електротехничког факултета Миломир Шоја, Пољопривредног факултета Синиша Берјан, као и Видан Говедарица и Слободан Лубура са Електротехничког факултета.

Добитник плакете је и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, који је нагласио да је Универзитет у Источном Сарајеву једна од најважнијих институција у овом дијелу Српске која је овој локалној заједници донијела епитет „град младости“.

Универзитет је додијелио признања и захвалнице за 21 студента и дугогодишња сарадника Универзитета.

Студент права Брано Хаџи Стевић рекао је да су ова признања за све студенте веома важна као подстрек за будући рад и стручно усавршавање, али и морална и патриотска обавеза да млади људи остану и помогну бржи развој Републике Српске.

У музичком дијелу програма учествовали су студенти и професори Музичке академије у Источном Сарајеву.

Универзитет у Источном Сарајеву има 15 факултета и двије академије.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар