Вијести Свијет

Ердоган појачава притисак на ЕУ – отворио границу избјеглицама из Сирије

НАВОДНО ЈЕ ТРУСКО-ГРЧКУ ГРАНИЦУ ВЕЋ ПРЕШЛО 18.000 ИЗБЈЕГЛИЦА И МИГРАНАТА
  • ЕУ мора да одржи обећање да ће помоћи Турској не само с избјеглицама него и финансијски. Анкара тврди да ЕУ не поштује тај споразум

ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да су турске границе ка Европи отворене за мигранте, док се хиљаде избеглица окупљају на граници с Грчком.

То је прва Ердоганова изјава откако су 33 турска војника у четвртак погинула у ваздушном нападу у Идлибу, након чега је више турских званичника рекло да Турска више неће спречавати избјеглице које желе да стигну у Европу.

„Нећемо затворити капије избјеглицама“, рекао је турски лидер.

Према његовим ријечима, ЕУ мора да одржи обећање да ће помоћи Турској не само с избјеглицама него и финансијски. Анкара тврди да ЕУ не поштује тај споразум, склопљен 2016.

Ердоган је изјавио да је замолио руског колегу Владимира Путина да одступи у Сирији и да пусти Турску да се сама позабави сиријским владиним снагама.

Он је рекао да је послије његове најаве да ће отворити границе ка Европи, 18.000 миграната прешло границу са Грчком и да ће тај број расти, преноси Ројтерс.

„Нећемо затворити врата избјеглицама. Европска унија мора да испуњава обећања“, казао је Ердоган у говору у Истамбулу.

Како наводи АП, Грчка Ердоганову одлуку да отвори границе након погибије 33 војника у Сирији види као намјеран покушај да изврши притисак на европске земље.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар